Idealny domowy hummus
Potrzebujemy:
- 250 g ciecierzycy z puszki (lub 125 g suszonej)
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml zimnej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki pasty tahini – przepis na domową pastę TUTAJ
Dodatkowo
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka harrisy
- pomidor
- ogórek
- papryka
Jeśli korzystamy z suszonej ciecierzycy musimy moczyć ją co najmniej 12 godzin, następnie powinniśmy zmienić wodę i gotować bez dodatku soli, za to z łyżeczką sody oczyszczonej przez ok. 1,5 do 2 godzin. Czasem może być to trochę dłużej. Ważne aby ziarna były zupełnie miękkie.
Ciecierzycę i czosnek wstępnie miksujemy, następnie stopniowo dodajemy wodę, tahini, oliwę oraz sok z cytryny. Ja zazwyczaj dodaję także podgrzany kumin, który nadaje hummusowi charakterystyczny posmak, jednak nie jest to pozycja obowiązkowa. Miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.
Przed podaniem hummus posypuję harrisą i płatkami chilli.
KOMENTARZE