Dekadencki mus czekoladowy

Dekadencki mus czekoladowy

Potrzebujemy:

  • 225 g ciemnej czekolady (im wyższa zawartość kakao tym lepiej)
  • 30 g miękkiego masła
  • 3 duże jaja
  • 30 g cukru pudru
  • 125 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • skórka starta z połówki pomarańczy

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej likier oraz skórkę z pomarańczy startą na najdrobniejszych oczkach. Czekoladę miksujemy na gładką masę razem z masłem. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodanie piany do masy czekoladowej.

W osobnej misce ubijamy śmietanę. Dokładnie mieszamy ją z czekoladą i jajkami, uważając aby nie stracić puszystości z piany oraz bitej śmietany.

Mus przekładamy do pucharków, przykrywamy je folią i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny. Potem możemy już sobie spokojnie z nimi grzeszyć :)



KOMENTARZE