Dekadencki mus czekoladowy

Potrzebujemy:
- 225 g ciemnej czekolady (im wyższa zawartość kakao tym lepiej)
- 30 g miękkiego masła
- 3 duże jaja
- 30 g cukru pudru
- 125 ml śmietany 36%
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- skórka starta z połówki pomarańczy
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej likier oraz skórkę z pomarańczy startą na najdrobniejszych oczkach. Czekoladę miksujemy na gładką masę razem z masłem. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodanie piany do masy czekoladowej.
W osobnej misce ubijamy śmietanę. Dokładnie mieszamy ją z czekoladą i jajkami, uważając aby nie stracić puszystości z piany oraz bitej śmietany.
Mus przekładamy do pucharków, przykrywamy je folią i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny. Potem możemy już sobie spokojnie z nimi grzeszyć :)
KOMENTARZE