Wytrawna sałatka z truskawek i szpinaku
Sałatka jest bardzo prosta, a będziemy potrzebować do niej:
- niewielki pęczek szpinaku
- 1 duża kulka mozarelli
- 200g makaronu penne
- 200 g truskawek
- 50 ml octu balsamicznego
- 100 ml oliwy z oliwek
Dressing do sałatki przygotowujemy mieszając ocet balsamiczny z oliwą z oliwek i z 50 gramami zmiksowanych truskawek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawiamy do schłodzenia
Makaron gotujemy al dente dodajemy do niego pokrojone w ósemki truskawki i szpinak (jeśli liście są duże, warto je delikatnie porozrywać na mniejsze kawałki) Szybko mieszamy tak by szpinak się za bardzo nie sparzył.
Przekładamy na talerze. Na każdą z porcji rozrywamy kawałki mozzarelli. Polewamy dressingiem.
KOMENTARZE