Sałatka królewska

Sałatka królewska

Jeśli goście zapowiadają się w ostatnim momencie i nie wiecie co im zaserwować, sałatka królewska będzie doskonałym rozwiązaniem tego problemu. Wręcz idealnie sprawdzi się na rożnego rodzaju przyjęciach i imprezach takich jak sylwester, andrzejki lub imieniny. Co więcej, ta salatka doskonale nadaje się na świąteczny stół – zarówno ten wielkanocny, jak i bożonarodzeniowy. Jej przygotowanie jest bajecznie proste i zostanie wam jeszcze sporo czasu na pozostałę przygotowania.

Czym jest sałatka królewska?

Nie mam pewności skąd wzięła się nazwa tej sałatki, jednak nie mam wątpliwości, że jej smak jest godny koronowanych głów. Sałatka łączy w sobie wiele delikatnych smaków, które razem tworzą doskonały i bardzo harmonijny zespół. Z pewnością zasmakuje wszystkim tym, którzy lubią słodko-słone połączenia. A jeśli do tej pory nie mogliście się do nich przekonać, to może być dla was moment zwrotny.

Podstawa sałatki królewskiej jest połączenie selera konserwowego i ananasa. W tym przepisie uzupełniłam je jeszcze delikatnie podsmażonym mięsem z piersi kurczaka. Potem jeszcze kilka dodatkowych składników i macie rewelacyjną przekąskę na każdą okazję/

Czym można zastąpić kurczaka w tej sałatce?

Delikatne mięso z piersi kurczaka w tej sałatce sprawia, ze jest ona bardziej sycąca, a dodatkowo świetnie urozmaica jej konsystencje. A czym można je zastąpić? W wersji mięsnej może być to na przykład indyk, wędzone udko lub dobrej jakości szynka.

Jeśli chcesz przygotować wersje wegetariańską tej sałatki, możesz wymienić kurczaka na podsmażone tofu lub biała fasole z puszki. Możesz również pominąć całkowicie kurczaka, nie dodając za niego jakiegokolwiek składnika. Wpłynie to nieco na finalny smak sałatki, jednak wciąż będzie pyszna.

Czym zastąpić majonez w sałatce

Jeżeli liczysz kalorie lub po prostu nie przepadasz za majonezem, możesz dosyć łatwo zastąpić go np. jogurtem lub lekkim sosem na bazie jogurtu i kefiru. Wpłynie to nieco na jej smak i konsystencje, ale też obniży kaloryczność sałatki. Możesz też po prostu zmniejszyć ilość majonezu, mieszając go pół na pół z gęstym jogurtem naturalnym.

Czy sałatka królewska nadaje się do mrożenia?

Niestety, mrożenie tej sałatki nie będzie najlepszym pomysłem – głownie ze względu na majonez, który po rozmrożeniu możesz się rozwarstwić. Dodatkowo, rozmrożona sałatka może mieć też nieco inną, niekoniecznie przyjemna, konsystencję.

Pamiętaj, że zrobienie tej sałatki zajmuje dosłownie kwadrans, dlatego lepszym pomysłem będzie przygotowanie jej mniej, ale w takiej ilości, która ty i twoim bliscy jesteście w stanie zjeść za jednym razem. Nawet jeśli jej braknie, możesz ekspresowo dorobić kolejną porcję.

Jak długo można przechowywać sałatkę królewską?

Ponieważ w skład sałatki wchodzi kurczak, jej czas świeżości jest nieco ograniczony. Nie oznacza to jednak, że trzeba ją zjadać natychmiast. Odpowiednio przechowywana wytrzyma w lodówce co najmniej 3-4 dni. Pamiętaj, aby włożyć ją do szczelnie zamykanego pojemniczka – zapobiegnie to jej obsychaniu oraz nie pozwoli przenikać do sałatki innym zapachom z lodówki.

sałatka królewska
Sałatka królewska

Przepis – sałatka królewska

Sałatka królewska – składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • duża szczypta papryki
  • olej do smażenia
  • duży słoik selera konserwowego (ok. 300 g)
  • 400 g ananasa z puszki
  • puszka kukurydzy (ok. 400 g)
  • 150 g sera żółtego (np. gouda lub cheddar)
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • Sól, pieprz do smaku

Jak zrobić: sałatka królewska

Pierś kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Oprósz solą, pieprzem i papryką, a następnie obsmaż na złoty kolor na niedużej ilości oleju.

Odcedź kukurydzę oraz selera konserwowego. Ananasa wyjmij z zalewy i pokrój na około centymetrowe kawałki. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Wszystkie składniki na sałatkę przełóż do dużej miski, a następnie dokładnie wymieszaj po dodaniu majonezu. Dopraw wedle uznania solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sałatka królewska nadaje się do zjedzenia tuż po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje gdy postoi kilka godzin w lodówce, aby smaki mogły się ze sobą lepiej połączyć.

Zobacz też inne przepisy na sałatki

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE