Zapiekanka chlebowa – bread pudding

Nastał czas comfort foodu. Takiego, który sprawi, że poczujemy się lepiej, cieplej i przyjemniej. U mnie to hasło przede wszystkim przywołuje na myśl bread pudding czyli zapiekankę chlebową lub jak kto woli pudding chlebowy.
Ciepły, sycący, jednocześnie miękki i chrupiący. Bardzo jesienny i z pewnością poprawi Wam humor w niejeden ponury poranek. To też świetny sposób na pozbycie się chleba, który nie jest już najświeższy. Oczywiście najlepiej do jego zrobienia nadają się słodkie chałki pokrojone w grube kromki. Inne jasne pieczywo też się nada, chociaż smak będzie już nieco inny. Niestety bread pudding z ciemnego pieczywa to raczej karkołomna sprawa.
Potrzebujemy: (na dużą formę)
- 1 chałka lub też tzw. długa bułka
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- skórka z połówki cytryny
- łyżeczka esencji waniliowej
- garść rodzynek
- 1 jabłko
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżka masła
Wiadomo, że rano nie mamy zbyt wiele czasu na kuchenne zabawy, dlatego też bread pudding przygotowuje się niezwykle prosto. Wystarczy, że naczynie żaroodporne wysmarujecie masłem, a następnie ułożycie w nim kromki chleba w taki sposób, aby lekko zachodziły na siebie.
Następnym krokiem jest włożenie półplasterków jabłka pomiędzy kromki. W ten sposób w zasadzie najtrudniejsze rzeczy mamy już za sobą. Nie było tak ciężko, prawda? Teraz wystarczy jeszcze obsypać kromki chleba rodzynkami, a resztę składników takich jak jajka, mleko, skórka z cytryny i przyprawy wymieszać ze sobą w osobnym naczyniu, a następnie zalać kromki i lekko docisnąć tak żeby jajeczna masa dotarła w każdy zakamarek.
Zapiekankę chlebową pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut, tak aby chleb się zezłocił, całe mleko wchłonęło, a wierzch był chrupiący. Podajemy od razu.