Surówka z kalafiora z żurawiną

Aby przygotować ciekawy i smaczny dodatek do obiadu naprawdę nie trzeba wiele. Wystarczy jedynie puścić wodze fantazji i wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. Jeżeli chcesz podać bliskim coś ciekawszego niż tradycyjna surówka z kapusty, z pewnością zasmakuje ci ta prosta i wyjątkowo smaczna surówka z kalafiora z żurawiną.
Jakiś czas temu otrzymałam od przyjaciółki ten przepis i od tamtej pory na stałe wpisał się on w mój kuchenny repertuar. Kalafior przyjemnie chrupie i doskonale komponuje się z orzechową nutą w dressingu. Surówka jest na tyle smaczna, że można ją pałaszować samodzielnie, bez jakichkolwiek dodatków. Często wykorzystuję ją również jako dodatek do domowych burgerów, w których z powodzeniem zastępuje tradycyjny coleslaw. Gwarantuję wam, że jeśli zrobicie ją raz, będziecie często powracać do tego przepisu.
Czy kalafiora można jeść na surowo?
Faktycznie, w naszym kraju kalafiora raczej bardzo rzadko jada się na surowo. Znacznie bardziej popularną jest wersja gotowana, podawana w zupach, zapiekankach lub po prostu ze zrumienioną bułką tartą i masłem. Ja jednak od dzieciństwa zajadałam się surowym kalafiorem i pamiętam, że zawsze polowałam na okazję, aby podkraść mamie kilka różyczek zanim trafią do garnka.
Kalafior (podobnie z resztą jak chociażby brokuły) doskonale smakuje na surowo. Dodatkowo, nie tracisz żadnych składników odżywczych w trakcie gotowania oraz nie masz problemu z niezbyt przyjemnym zapachem, jaki unosi się w mieszkaniu w trakcie gotowania tego warzywa. Same zalety. Jeśli dotąd nie jadłeś kalafiora na surowo, koniecznie szybko nadrób zaległości.
Czym jest tahini i czym je zastąpić?
Tahini to popularny składnik wykorzystywany w kuchni bliskowschodniej. Jest to nic innego jak pasta z ziaren sezamu. Stanowi jeden z podstawowych składników potrzebnych do przygotowania hummusu. Możesz również użyć go do zrobienia pysznego sosu do mięsa lub obłędnego brownie.
Jeśli nie możesz znaleźć go w sklepie, zobacz jak zrobić domowe tahini. Możesz również zastąpić tę pastę dobrej jakości, niesłodzonym masłem orzechowym lub jakąkolwiek inną pastą orzechową np. z migdałów, nerkowców lub orzechów laskowych. Każda smakuje nieco inaczej, dlatego też każda da nieco inny posmak w surówce.
Jak długo można przechowywać surówkę z kalafiora?
To jedna z największych zalet tej tego przepisu – surówka z kalafiora z żurawiną wytrzyma w lodówce nawet przez kilka dni i to bez żadnego uszczerbku w smaku lub wyglądzie. Co więcej, nawet powiedziałabym że zyskuje po tym jak smaki lepiej się przegryzą i połączą ze sobą.
Zanim jednak wstawisz ją do lodówki, lepiej będzie zamknąć ją w szczelnym pojemniku lub przynajmniej owiń miskę folią spożywczą. Dzięki temu surówka nie przeniknie zapachami innych potraw, a dodatkowo po lodówce nie będzie rozchodzić się dosyć intensywny zapach kalafiora.

Przepis: surówka z kalafiora z żurawiną
Surówka z kalafiora z żurawiną – składniki
- 1 średniej wielkości główka kalafiora
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki pasty tahini
- 80 g żurawiny
Jak zrobić: surówka z kalafiora z żurawiną
Kalafiora posiekaj bardzo drobno, starając się podzielić go na możliwie jak najmniejsze różyczki. Przesyp go do dużej miski i dodaj do niego żurawinę.
W małej miseczce przygotuj dressing, dokładnie mieszając ze sobą tahini, sok z cytryny, majonez i jogurt. Polej sosem kalafiora i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw surówkę na około pół godziny, aby smaki się lepiej połączyły, a następnie podawaj solo lub jako dodatek do dania głównego.
Zobacz też inne przepisy na sałatki i surówki
Sałatka z jabłek i pestek granatu Panzanella – sałatka chlebowa Sałatka szopska Z tortellini i awokado Sałatka z fasolką szparagową Sałatka królewska
Zobacz też nowe przepisy
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki