Zapiekanka z polenty
W kwestii polenty tak na prawdę wiele zależy od Was. Możecie podać ją jeszcze płynną lub już przestudzoną i pokrojoną na kawałki. Możecie też podać ją doprawioną parmezanem i oliwą lub ugotowaną po prostu w osolonej wodzie.
Ta zapiekanka to idealna, bardzo sycąca, wegetariańska pozycja, która usatysfakcjonuje również każdego mięsożercę.
Przy okazji sprawdźcie inny przepis na grillowaną polentę z lekką sałatką, jaki pojawił się na blogu.
Potrzebujemy (na ok. 5 porcji):
- 200 g kaszki kukurydzianej na polentę
- 100 g parmezanu
- 750 ml wody
- 25 g masła
- 1 średniej wielkości cukinia
- 500g pomidorów
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonej papryki
- oliwa do smażenia
- duża ilość świeżych ziół (np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia)
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
Polentę możemy przygotować z wyprzedzeniem. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Następnie energicznie mieszając stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy około minuty nie przerywając mieszania. Zdejmujemy garnek z ognia. Do kaszki dodajemy drobno starty parmezan oraz masło. Dokładnie mieszamy, a masę wylewamy na dużą deskę (np. stolnicę) wysmarowaną oliwą. Rozprowadzamy, tak by warstwa polenty miała ok. 0,5-1 cm grubości. Wygładzamy powierzchnię kaszki i odstawiamy do zastygnięcia.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie podsmażamy na niej pieczarki, które wcześniej umyliśmy i pokroiliśmy w ósemki. Podsmażamy je ok. 5 minut, tak by zmiękły i lekko się zarumieniły. Następnie dodajemy do nich drobno posiekaną cebulę, suszoną paprykę i czosnek. Solimy całość i podsmażamy, by cebula zmiękła. Następnym krokiem jest dodanie obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę pomidorów (możecie skorzystać także z pomidorów z puszki). Gotujcie na niewielkim ogniu do momentu aż pomidory się rozpadną a większość płynu odparuje. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy, pieprz (ewentualnie sól) oraz dużo ziół, które niedbale posiekamy.
Z zastygniętej polenty wycinamy kółka przy pomocy kieliszka. Pozostałą polentę kruszymy na dno miseczek, w których będziemy zapiekać zapiekankę. Następnie do każdej z miseczek wykładamy sporą ilość sosu. Na samym wierzchu układamy krążki polenty na zmianę z niezbyt grubymi plastrami cukinii, które wcześniej posoliliśmy i odstawiliśmy na ok. 10 minut. Możecie też plastry cukinii szybko zgrillować, ale ja lubię, kiedy jest ona delikatnie chrupiąca.
Każdą zapiekankę oprószamy z góry pieprzem i drobno tartym parmezanem. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.