Bakłażany z mięsem mielonym
Bakłażany z mięsem mielonym czyli pomysł na sycący obiad z orientalną nutą.
To jeden z tych przepisów, do którego aż chce się wracać. Aromatyczne bakłażany z mięsem mielonym doskonale sprawdzą się w roli sycącego, jesiennego obiadu.
Aromatyczna, pikantna harrisa i kremowe tahini to kompozycja idealna, więc koniecznie ją przetestuj. Co bardzo ważne, ten przepis jest bardzo łatwy do modyfikacji – wystarczy zmienić mieszankę przypraw, aby danie natychmiast nabrało innego charakteru.
Jak wybrać dobre bakłażany?
Skoro bakłażany stanowią podstawę tego dania, warto zadbać o to, aby były naprawdę dobre. Jeśli z jakiegoś względu będą niedobre, całe danie nie będzie smakować dobrze.
Na co zwracać uwagę kupując bakłażany? Przede wszystkim postaraj się wybrać te, które są jędrne i mają ładny, jednolity kolor. Skórka nie powinna być uszkodzona, ani nie mieć żadnych przebarwień. Wybierz też te średniego rozmiaru – ani zbyt małe ani zbyt duże. Idealnie będą nadawać się do zapiekania.
Czym można zastąpić sos tahini robiąc bakłażany z mięsem mielonym?
Sos przygotowany na bazie thini (czyli pasty sezamowej) ma delikatny, orzechowy posmak, który świetnie komponuje się z bakłażanem i mięsem, jednocześnie łagodząc nieco ostrość harrisy.
Jeśli jednak nie masz go pod ręką, możesz zastąpić je masłem orzechowym, które będzie doskonałą alternatywą dla tahini. Idąc w zupełnie innym kierunku, możesz sięgnąć po orzeźwiający dressing zielonej bogini lub lekki dip paprykowy z fety.
Jak zrobić wersję wegetariańską?
Faszerowane bakłażany w wersji bezmięsnej będą smakować równie dobrze i z pewnością przypadną do gustu nawet zdeklarowanym mięsożercom. Aby je zrobić, zastąp mięso mielone kuskusem, kaszą bulgur, kaszą jaglaną lub rozdrobnionym tofu. Każda z tych wersji będzie smakować nieco inaczej, jednak efekt i tak będzie rewelacyjny.
Czy bakłażany z mięsem mielonym można przygotować z wyprzedzeniem?
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowywanie obiadów, możesz nieco ułatwić sobie zadanie. Co prawda całego dania nie da się przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ będzie trudne do podgrzania, możesz zrobić wcześniej jego poszczególne elementy.
Mięsny farsz z powodzeniem wytrzyma w lodówce nawet kilka dni. Tak samo będzie w przypadku sosu tahini, który możesz przygotować w większej ilości, a następnie przełożyć do słoiczka i trzymać w lodówce. W takim wypadku możesz używać go również do sałatek, wrapów i kanapek. Samych bakłażanów nie warto piec z dużym wyprzedzeniem, chociaż zrobione dzień wcześniej, a następnie lekko podgrzane, powinny też dobrze smakować.
Co jeśli nie bakłażany z mięsem mielonym?
Warto pamiętać, że nie jest to jedyny sposób na wykorzystanie bakłażanów. Można z nich zrobić doskonałą pastę kanapkową. Rewelacyjnie też nadają się do makaronów oraz zapiekanek. Możesz też zrobić z nich najróżniejsze przekąski, takie jak roladki lub koreczki. Możliwości jest bardzo wiele i warto wykorzystać sezon na przetestowanie jak największej liczby przepisów z bakłażanem.
Przepis: bakłażan z mięsem mielonym
Składniki: bakłażan z mięsem mielonym
- 2 bakłażany
- oliwa z oliwek
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżeczki harrisy (w proszku)
- 2 ząbki czosnku
- garść różnych świeżych ziół (mięta, bazylia, majeranek)
- sól, świeżo mielony pieprz
- kilka różnokolorowych pomidorków koktajlowych
Sos tahini:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki pasty tahini
- szczypta soli
- ok. 3 łyżek ciepłej wody
Bakłażan z mięsem mielonym – jak zrobić?
Rozpocznij od przygotowania bakłażanów. Przekrój je wzdłuż, natnij miąższ w kratkę, uważając aby nie uszkodzić skórki. Skrop je oliwą z oliwek, oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przełóż bakłażany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. W tym czasie powinny się zezłocić i zmięknąć.
Kiedy bakłażany się pieką, podsmaż na patelni mięso z dodatkiem czosnku. Powinno się mocno zarumienić. Dodaj harrisę i podsmażaj jeszcze 30 sekund mieszając, tak aby mięso dobrze obtoczyło się w przyprawie. Dodaj na patelnię 3-4 łyki wody i postaraj się zeskrobać wszystkie kawałki, które przywarły do patelni. Poczekaj aż płyn odparuje z patelni i zdejmij ją z ognia. Na samym końcu dodaj do mięsa posiekane zioła, zachowując nieco do dekoracji.
Wymieszaj wszystkie składniki na sos tahini. Uważaj, aby nie powstały grudki. Sos nie powinien być zbyt gęsty, więc wodę dodawaj stopniowo aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Upieczone bakłażany posmaruj porcją sosu, a na nim ułóż mięso mielone. Dodaj pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe i posyp resztką ziół. Podawaj na ciepło.