Marchewka z ubijaną fetą

Marchewka z ubijaną fetą

Oto idealny dowód na to, że nawet proste składniki takie jak marchewka można zamienić w spektakularne danie, które zachwyci każdego. Marchewka z ubijaną fetą skradła moje serce od pierwszego razu. Znajdziecie tutaj wszystko co można sobie wymarzyć: idealne połączenie słodyczy, ostrości i słoności. Kremowa feta idealnie komponuje się z jędrnymi, karmelizowanymi marchewkami i chrupiącymi.

Marchewka w tej wersji to rewelacyjny dodatek do dania głównego, ale też doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Tak naprawdę w tym wypadku nie da się spudłować.

Marchewka z ubijaną fetą: czym doprawić?

Spośród przypraw główną rolę odgrywa tutaj aromatyczny cynamon, który doskonale komponuje się z marchewką. Dodatkowo, obtoczyłam ją także w greckiej mieszance przypraw, składającej się głównie z różnych rodzajów papryk, oregano i kuminu.

W przypadku harrisy, wybierz taką pastę, która najbardziej ci smakuje – moja była dosyć pikantna i intensywnie paprykowa. Nie była też zmiksowana na idealnie gładką masę, a miała w sobie wyczuwalne kawałki papryki, które ładnie się skarmelizowały w trakcie pieczenia. Idealnym uzupełnieniem całości jest miód – ja akurat miałam pod ręką miód z cynamonem, który świetnie komponował się z innymi przyprawami. Jeżeli takiego nie posiadasz, użyj innego, naturalnego miodu np. wielokwiatowego lub lipowego.

Z czym podać pieczoną marchewkę?

Jak już wspominałam, marchewka z ubijaną fetą sprawdzi się jako samodzielna przekąska, ale nie trzeba się dużo natrudzić żeby zamienić ją w efektowny obiad. Idealnym dodatkiem do tak przyrządzonej marchwi będzie kuskus lub pieczone ziemniaki. Możesz również podać ją jako dodatek do kurczaka lub pieczonego łososia. Puść wodze wyobraźni, a na pewno nie pożałujesz.

Marchewka z ubijaną fetą: jak przechowywać?

Wszystkie elementy tego dania możesz przygotować z wyprzedzeniem i z łatwością przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Ważnym jest jedynie, aby feta i pieczona marchew były w osobnych pojemnikach – w ten sposób będziesz mógł podgrzać marchewkę pod kolejnym podaniem. Warto przełożyć je do szczelnie zamykanych pojemników, dzięki czemu nie będą chłonąć zapachów z innych produktów oraz unikniesz ich obsychania.

marchewka z ubijaną fetą
Marchewka z ubijaną fetą

Przepis marchewka z ubijaną fetą

Składniki: marchewka z ubijaną fetą

  • 8 marchewek
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka greckiej mieszanki przypraw (opcjonalnie)
  • duża szczypta soli
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g ciecierzycy
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki harrisy

Ubijana feta:

  • 280 g fety
  • 200 g gęstego jogurtu greckiego

Dodatkowo:

  • pesto do podania

Jak zrobić: marchewka z ubijaną fetą

Rozpocznij od przygotowania marchewki. Jeśli jest to konieczne, obierz ją. Młode marchewki możesz tylko umyć. Przełóż je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Skrop marchewki oliwą, oprósz cynamonem i pikantną, grecką przyprawa. Potrząśnij delikatnie naczyniem, aby je obtoczyć w przyprawach, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Gdy marchewki się lekko zrumienią, dorzuć do nich ciecierzycę i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz do momentu aż marchewki będą całkowicie miękkie. Wówczas dorzuć do naczynia żaroodpornego harrisę i miód. Potrząśnij całością, a by wszystko dobrze obtoczyło się w miodzie i harrisie, a następnie wstaw do piekarnika na dodatkowe 5 minut, aby miód i harrisa lekko się skarmelizowały. Jeśli trzeba, możesz dodać do naczynia odrobinę wody.

W międzyczasie przygotuj ubijaną fetę. W tym celu zmiksuj w blenderze fetę i jogurt grecki, aby całość zyskała gładką i puszystą konsystencję.

Na duży talerz wyłóż ubijaną fetę, a następnie lekko przestudzoną marchewkę z ciecierzycą. Na samy koniec udekoruj całość pesto.

Zobacz też inne przepisy na dodatki do obiadu

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE