Zupa krem z zielonego groszku
Możecie podać ją na ciepło, ale zapewniam, że równie dobrze smakuje jako chłodnik. Ser pleśniowy nadaje jej charakteru i zdecydowanie przełamuje jej smak. Jeśli jednak nie jesteście amatorami serów pleśniowych, z powodzeniem możecie wykorzystać fetę, czy nawet swojski twarożek.
Przepis na: zupę krem z zielonego groszku
Potrzebujemy:
- 500 g mrożonego groszku
- 2 ziemniaki
- 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 g jogurtu greckiego
- garść listków mięty
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera z niebieską pleśnią (np. Rokpol)
- świeżo mielony pieprz, sól
Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy czosnek oraz posiekane w malutką kostkę ziemniaki. Gotujemy, do momentu aż ziemniaki będą miękkie (im mniejsza kostka, tym mniej czasu nam to zajmie.
Do gotującego się bulionu dodajemy groszek. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy jogurt, liście mięty oraz połowę sera pleśniowego. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. W razie potrzeby dodajemy niedużą ilość wody. Przed podaniem dekorujemy pozostałym serem pleśniowym oraz listkami mięty lub szczypiorkiem.