Spaghetti z cukinii z pieczoną ricottą i pomidorami

Przepis na spaghetti z cukinii z pieczoną ricottą i pomidorami
Składniki: (2 porcje)
- 2 średniej wielkości cukinie
- 250 g pomidorków koktajlowych
- Opakowanie ricotty (250 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Ząbek czosnku
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- Kilkanaście listków świeżej bazylii i oregano
- Świeże listki melisy
- Sól, pieprz
Jak zrobić spaghetti z cukinii z pieczoną ricottą i pomidorami?
Pomidorki dokładnie umyj, a następnie rozłóż je równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Ricottę odsącz z płynu, który znajduje się w pudełku. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym razem z pomidorkami. Skrop je hojnie oliwą z oliwek, a na serze ułóż posiekaną bazylię, listki oregano oraz czosnek w plasterkach. Całość piecz w tepmperaturze 180 stopni przez co najmniej 30 minut – pomidorki powinny się delikatnie skarmelizować.
W międzyczasie przygotuj makaron z cukinii przy pomocy temperówki do warzyw. (Więcej na ten temat przeczytasz w tym wpisie). Zalej go wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut, następnie go odcedź.
Kiedy pomidory będą upieczone, przełóż ricottę na osobny talerz, a pomidory zostaw w naczyniu, w którym się piekły. Wlej do niego 50 ml wody, delikatnie wymieszaj całość, odklejając to, co przywarło do naczynia. Dodaj makaron z cukinii oraz melisę i ponownie wymieszaj. Wyłóż na talerz i posyp pokruszoną ricottą.