Przekąska z filo

Przekąska z filo

Zwykle według przepisu, który pokazuje wam poniżej przygotowuje się fetę. Jednak pewnego razu wykorzystałam w nim swojski serek capri i efekt też był świetny. Ta przekąska z filo rewelacyjnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach lub po prostu będzie pysznym dodatkiem do domowego seansu kinowego.

Zachęcam was do eksperymentowania na bazie tego przepisu. Możecie wybrać nieco inny rodzaj sera, uzupełnić farsz o ulubione warzywa lub pomiędzy płaty ciasta dołożyć inne zioła. Za każdym razem osiągniecie nieco inny efekt, jednak jestem pewna, że zawsze będzie pysznie.

Co to jest ciasto filo?

Ciasto filo (czasami także nazywane ciastem phyllo) to cienkie, przezroczyste i kruche ciasto pochodzące z kuchni wschodniośródziemnomorskiej i bałkańskiej. Nazwa „filo” pochodzi z języka greckiego i oznacza „liść”. Ciasto składa się z bardzo cienkich warstw ciasta, które oddzielone są papierowymi lub plastikowymi płachtami.

Tradycyjne ciasto filo jest wytwarzane przez wielokrotne cienkie rozwałkowywanie ciasta, aż osiągnie pożądaną grubość. Po przygotowaniu można użyć go do różnych potraw, zarówno słodkich, jak i słonych.

Jak przechowywać ciasto filo?

Pamiętaj, że ciasto filo jest bardzo delikatne i wymaga ostrożnego obchodzenia się z nim podczas przygotowywania, aby uniknąć jego rozerwania lub wyschnięcia.

Przed rozpakowaniem ciasta upewnij się, że wszystkie pozostałe składniki są gotowe.Ważne jest, aby chronić ciasto przed wysychaniem podczas pracy z nim. Przykrywaj ciasto, którego akurat nie używasz, wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym, aby utrzymać je wilgotne.

Co zrobić z ciasta filo?

W kuchni greckiej i tureckiej ciasto filo jest popularne w potrawach takich jak baklawa, tiropita (słona babeczka serowa) i spanakopita (słona babeczka szpinakowa). W innych regionach stosuje się je także w danaich mięsnych i warzywnych, przy czym może być nadziewane na różne sposoby. Moimi faworytami są jednak różnego rodzaju niewielkie i łatwe do zrobienia przekąski z filo, takie jak chociażby szparagi w filo lub ta z poniższego przepisu.

przekąska z filo
Przekąska z filo

Przepis: przekąska z ciasta filo

Składniki: przekąski z ciasta filo

  • serek capri (około 200 g)
  • 6 arkuszy ciasta filo
  • garść ziaren sezamu
  • garść listków tymianku
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić: przekąska z ciasta filo

Serek pokrój na około 6 średniej grubości plasterków.

Pierwszy płat ciasta filo posmaruj oliwą z oliwek, a następnie oprósz go go listkami tymianku oraz sezamem. Rozłóż na nim kolejny płat ciasta i lekko dociśnij. Przekrój wzdłuż, tak aby powstały dwa paski. Na brzegu każdego z nich ułóż plaster serka capri. Zwiń brzegi do wewnątrz, a następnie zawiń całość tak, aby dobrze przykryć ser.

Powtórz powyższe czynności z pozostałym serem i ciastem. Następnie ułóż wszystkie paczuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu każdą z nich posmaruj dodatkową porcją oliwy.

Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni. W połowie pieczenia obróć przekąski na drugą stronę, aby zezłociły się równomiernie z obu stron.

Ta przekąska z filo najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z lekkim sosem jogurtowym lub miodem.

Zobacz też inne przepisy na przekąski:

Zobacz też nowe przepisy:



KOMENTARZE