Kulki rybne marynowane

Kulki rybne marynowane

Moja mama przygotowała marynowane kulki rybne kilka lat temu jako eksperyment wigilijny. Sprawdziły się rewelacyjnie i teraz obowiązkowo muszą pojawić się na naszym stole. Jak łatwo się domyślić te kupne się do nich nie umywają, a gdy raz wypróbujecie ten przepis już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepu.

Tak przygotowane kulki rybne świetnie sprawdzą się nie tylko na Wigilię i Boże Narodzenie. To również doskonała propozycja na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Gwarantuję, że waszym gościom przypadnie do gustu taka przekąska.

Przepis na kulki rybne marynowane

Marynowane kulki rybne – składniki:

Na pulpety:

  • 1 kg filetów rybnych ( u mnie w tym roku dorsz, ale świetnie sprawdzi się też np. mintaj lub inny rodzaj)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej (+ naddatek do panierowania)
  • sól, pieprz

Na zalewę octową:

  •  2 szklanki wody
  • szklanka octu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • połówka cebuli
  • 3-4 łyżki cukru
  • sól

Jak zrobić kulki rybne marynowane?

Rybę i cebulę mielimy przy pomocy robota kuchennego (nie musi być idealnie gładko, ważne by powstała nam względnie spójna masa). Następnie dodajemy roztrzepane jajko, sól, pieprz i bułkę tartą. Mieszamy i dokładnie łączymy całość.

Z masy rybnej wyrabiamy pulpeciki o wielkości mniej więcej piłeczki ping pongowej. Możemy je lekko spłaszczyć dzięki czemu będą się łatwiej smażyć. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

W rondelku zagotowujemy wodę i ocet. Dodajemy przyprawy oraz cukier ( w tym momencie warto jej spróbować i ewentualnie dodać cukru lub wody, jeśli będzie zbyt ostra). W każdym słoiczku (powinny wyjść 2-3) umieszczamy 2-3 plasterki cebuli, ząbek czosnku przekrojony na pół, a następnie układamy pulpeciki. Zalewamy je zalewą następnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 dni – wtedy są najlepsze, chociaż nadają się do zjedzenia nawet po nocy spędzonej w zalewie.

Kulki rybne marynowane
Kulki rybne marynowane

Sprawdź też inne przepisy na Boże Narodzenie:

> Ryba po grecku

> Wigilijna kapusta z grochem

> Zakwas buraczany na barszcz

> Bożonarodzeniowa nalewka z pomarańczy

> Wigilijne śledzie z żurawiną

> Wigilijna kapusta z grzybami

> Inne przepisy na Boże Narodzenie – kliknij



KOMENTARZE