Paszteciki wigilijne
Proste i smaczne paszteciki wigilijne będą doskonałą przekąską lub smacznym dodatkiem do czerwonego barszczu. Możecie z powodzeniem eksperymentować z ich nadzieniem, ale klasyka w postaci farszu z kapusty i grzybów (leśnych lub pieczarek) zawsze sprawdza się najlepiej. Nie ma nikogo, kto mógłby się im oprzeć.
Jak podać paszteciki wigilijne?
Paszteciki wigilijne kojarzą się przede wszystkim z barszczem czerwonym i faktycznie duet paszteciki – barszcz tworzą ze sobą połączenie idealne. Jednak nie musisz ograniczać się do takiego rozwiązania.
Paszteciki będą równie dobrze pasować m.in. do zupy grzybowej, którą przygotujesz na kolację wigilijną. Paszteciki sprawdzą się też bez żadnych dodatków. Będą idealną przekąską między posiłkami.
Jaki farsz do pasztecików zrobić?
Tradycyjny farsz do pasztecików wigilijnych to przede wszystkim połączenie białej kapusty oraz grzybów. Mogą to być pieczarki, ale i grzyby leśne, które ususzyliście lub zamroziliście w sezonie. Wspaniale w pasztecikach sprawdzą się m.in kurki, podgrzybki oraz borowiki.
Oczywiście paszteciki mogą być też wypełnione farszem z kapusty Rewelacyjnie sprawdzają się również paszteciki z grzybami. Zależy to jedynie od twoich preferencji. W mniej tradycyjnym wydaniu możesz wybrać również paszteciki z mięsem. Będą także idealne także po świętach oraz w czasie karnawałowych imprez.
Jak zawijać paszteciki wigilijne?
Paszteciki możesz zwinąć na kilka różnych sposobów. Poniżej znajdziesz sposób, który uważam za najlepszy, ale możesz również rozłożyć farsz na całym cieście, zwinąć go w roladę, a następnie pociąć na kolejne kawałki. O czym należy pamiętać? Przede wszystkim o tym, aby nie nałożyć na ciasto za wiele farszu, gdyż inaczej nie uda się zwinąć pasztecików.
Z jakiego ciasta zrobić paszteciki wigilijne?
Idealnym ciastem na paszteciki wigilijne jest ciasto krucho-drożdżowe. Paszteciki dzięki nim są miękkie, ale jednocześnie mają część cech ciasta kruchego.
Oczywiście, jeśli nie jesteś w stanie zrobić ciasta krucho-drożdżowego, możesz wykorzystać samo ciasto drożdżowe lub w ostateczności ciasto francuskiego, które gotowe kupisz w sklepie. Pamiętaj, aby wybierać jak najlepsze ciasto francuskie.
Czy paszteciki wigilijne można mrozić?
Paszteciki wigilijne można oczywiście mrozić. Można to zrobić zarówno przed wigilią, jak i po wigilii, kiedy masz je upieczone. W pierwszym przypadku, musisz pamiętać, aby najpierw zmrozić je osobno na desce w zamrażarce. Następnie, gdy będą wstępnie zmrożone, możemy włożyć je do wspólnego worka. W przypadku mrożenia upieczonych pasztecików, nie musimy bać się tego, że dojdzie do sklejenia ciasta.
Jak podgrzać zamrożone paszteciki?
Zamrożone po przygotowaniu paszteciki można odgrzać w bardzo łatwy sposób. Możesz zrobić to wykładając je na blachę w piekarniku. Pamiętam, aby nie trzymać ich tam zbyt długo, gdy mogą się przypalić. Oprócz tego możesz podgrzać paszteciki wigilijne w mikrofalówce a nawet na patelni pod przykryciem. Pamiętaj, aby wyłożyć dno patelni papierem do pieczenia.
Przepis na paszteciki wigilijne
Składniki na paszteciki wigilijne
na ok. 25 sztuk
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 15 g drożdży
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Farsz:
- 250 g kiszonej kapusty
- 100 g pieczarek
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki ziarenek kminku
- sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- jajko
Jak zrobić paszteciki wigilijne?
Rozpocznij od przygotowania farszu. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj do niego pieczarki. Przesmaż do momentu, aż zmiękną i się lekko zezłocą.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj ją do pieczarek. Smaż do momentu aż cebula stanie się szklista. W razie potrzeby dodaj na patelnię więcej tłuszczu.
Następnie dodaj na patelnię z grubsza posiekaną kapustę. Całość podsmażaj na niedużym ogniu przez około 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj ciasto na paszteciki wigilijne. Wszystkie składniki przełóż do robota kuchennego i zmiksuj w trybie pulsacyjnym, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Całość przełóż na stolnicę i szybko zagnieć jednolitą kulę. Podziel ciasto na 4 kawałki. Rozwałkuj je na prostokąt o szerokości ok. 5cm. Ciasto powinno mieć grubość ok. 4-5 mm.
Na środku, wzdłuż dłuższego boku ciasta ułóż farsz z kapusty. Pamiętaj, że nie może być go za dużo, bo pasztecików nie będzie dało się zwinąć. Ostrożnie sklej ze sobą brzegi ciasta, tak aby powstały długie rulony. Pokrój je na paszteciki o długości ok. 5 cm.
Przełóż paszteciki wigilijne na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie powinny się dobrze zezłocić. Podawaj na ciepło lub jako ziemną przekąskę. Będą świetnym dodatkiem do barszczu czerwonego.