Bułki bez drożdży

Bułki bez drożdży

Chleb lub bułki bez drożdży i zakwasu? To naprawdę da się zrobić! I wcale nie wymaga od nas użycia czarów, skomplikowanych technik kulinarnych lub jakiś mało popularnych i drogich składników.

Z pomocą przychodzi… soda, którą niemal każdy ma w swojej kuchni. Z jej użyciem przygotowuje się chociażby tradycyjny, irlandzki chleb. Pieczywo z jej dodatkiem ma dosyć charakterystyczny zapach i smak, jednak nie zmienia to faktu, iż idealnie nadaje się chociażby na śniadanie. Warto również wiedzieć, że aromat sody w znacznym stopniu znika, gdy pieczywo przestygnie.

Przepis na bułki bez drożdży

Składniki na bułki bez drożdży

  • 3 szklanki mąki
  • 400 ml kefiru
  • łyżeczka soli
  • łyżka miodu
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki mleka
  • Sezam, czarnuszka, słonecznik lub inne ziarna (opcjonalnie)

Jak zrobić bułki bez drożdży?

Do misy miksera lub malaksera wsyp mąkę, sól, sodę oczyszczoną, kefir oraz miód. Całość zmiksuj szybko, aby wszystkie składniki się połączyły. Przesyp je na stolnicę i szybko zagnieć jednolite ciasto. W razie potrzeby podsyp masę niedużą ilością mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uważaj tylko, aby nie przesadzić z jej ilością.

Ciasto podziel na osiem części. Każdy kawałek uformuj w kulkę.

Na płaskiej blaszce do pieczenia rozłóż arkusz papieru. Ułóż na nim bułeczki. Każdą z nich posmaruj niedużą ilością mleka. Ich wierzch możesz obsypać ulubionymi ziarnami.

Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut – powinny się ładnie zarumienić z wierzchu. Bułeczki natychmiast nadają się do jedzenia, chociaż powinny nieco przestygnąć.

Zobacz też inne przepisy na pieczywo:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE