Serek z jogurtów

Serek z jogurtów

Czy wy też myśleliście, że zrobienie domowego serka jest trudne? Tymczasem okazuje się, że to istny banał i nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek sobie z tym nie poradził. Właściwie potrzebny jest do tego jeden składnik i trochę cierpliwości.

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne na Ceneo

Do zrobienia serka z jogurtu możecie użyć samych jogurtów greckich lub tak jak ja wymieszać ze sobą grecki z naturalnym. Z resztą jest to idealna baza do różnego rodzaju eksperymentów, bo do jogurtów można dodać różnego rodzaju zioła, posiekane orzechy lub skórki cytrusów. Efekty naprawdę mogą być zaskakujące.

Tak przygotowany serek z jogurtów fantastycznie sprawdzi się na kanapkach z dodatkiem dżemu lub nowalijek. Idealnie nada się także na śniadanie wielkanocne. Gwarantuję, że nie pożałujecie jeśli go zrobicie.

Przepis na serek z jogurtów

Składniki na serek z jogurtów:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • Duża szczypta soli

Dodatkowo:

  • Gaza lub chusta serowarska
  • Gumka
  • Sitko

Jak zrobić serek z jogurtów?

Jogurty wymieszaj ze sobą z dodatkiem soli, a następnie przełóż je do gazy , którą wyłożysz sitko. Zbierz rogi gazy ze sobą i zwiąż ciasno przy pomocy gumki. Uważaj, aby jogurt z niej nie wypłynął.

Zawiniątko zostaw na sitku, a pod spodem podłóż garnek, aby ściekała do niego serwatka. Całość włóż do lodówki. Po około 5 godzinach możesz po raz pierwszy nieco odcisnąć serek przez gazę. Po tym czasie powinno już wypłynąć z niego sporo serwatki i będziesz mógł ciaśniej zawinąć gumkę. Postaraj się uformować zgrabną kulkę. Powtarzaj tę czynność jeszcze kilka razy, za każdym razem starając się odcisnąć jak najwięcej płynu.

Serek nadaje się do zjedzenia już po około 24 godzinach, jednak najlepszy jest mniej więcej po dwóch dniach, kiedy stanie się bardziej zwarty. Po tym czasie można odwinąć go z gazy i przełożyć do szczelnego pojemnika. Oczywiście, o ile powstrzymacie się przed jego natychmiastowym zjedzeniem.

Zobacz też inne przepisy na śniadania:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE