Czekoladowy pudding chia

Czekoladowy pudding chia

Czekoladowy pudding chia to jeden z tych deserów, który nie wymaga od was właściwie żadnej pracy, a za to efekt końcowy powala na kolana. Sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i wtedy, kiedy po prostu macie ochotę na coś słodkiego.

W mojej ulubionej wersji, pudding chia przygotowuje się na mleczku kokosowym, bo dzięki niemu zyskuje delikatny i bardzo charakterystyczny posmak. Jeśli jednak nie lubisz lub nie możesz jeść mleczka kokosowego, możesz zastąpić je zwykłym mlekiem krowim lub mlekiem roślinnym.

Przygotowując pudding chia, pamiętaj, że możesz dowolnie bawić się jego smakiem. Dodaj ulubione owoce, prażone orzechy lub skórkę z cytrusów. Efekt za każdym razem będzie zniewalający.

Przepis na czekoladowy pudding chia z porzeczkami

Składniki na czekoladowy pudding chia

  • 4 porcje
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 5 łyżek nasion chia
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • ¾ szklanki czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
  • płatki migdałowe do dekoracji

Jak zrobić czekoladowy pudding chia z porzeczkami?

W garnuszku wymieszaj ze sobą kakao, nasiona chia, miód oraz mleczko kokosowe. Następnie dodaj także ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Pudding gotuj na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Pamiętaj, aby cały czas go mieszać, aby nic się nie przypaliło.

Zdejmij garnuszek z ognia i dodaj do niego połowę porzeczek. Delikatnie wymieszaj pudding, uważając aby nie rozgnieść za bardzo owoców.

Następnie przełóż pudding do szklanek i odstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj deser pozostałymi porzeczkami i płatkami migdałowymi.

Zobacz też inne przepisy na desery:

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE