Kofty z sosem tahini

Kofty z sosem tahini

Jeśli lubisz kuchnię bliskowschodnią, kofty z sosem tahini z pewnością przypadną ci do gustu. Te aromatyczne kotleciki doskonale sprawdzą się w roli obiadu lub przekąski na przyjęciu w gronie przyjaciół. Jeśli raz spróbujesz, z pewnością nie raz powrócisz do tego przepisu.

Czym są kofty?

Kofty to wyjątkowo szerokie określenie na różnego rodzaju klopsiki i kotleciki, które najczęściej serwuje się w kuchni bliskowschodniej, arabskiej, indyjskiej oraz bałkańskiej.

Najczęściej przygotowuje się je z mięsa mielonego, jednak bardzo popularne są także te wegetariańskie, przygotowywane z ciecierzycy, soczewicy, kaszy lub różnego rodzaju warzyw.

To co łączy wszystkie rodzaje koft, to aromatyczne przyprawy i dodatki, których nigdy nie szczędzi się przy przygotowaniu masy. Najczęściej jest to kumin, papryka oraz cynamon. Warto również sięgnąć po zioła i kiszone lub świeże cytryny. W takiej wersji będą doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych

Jakie mięso najlepiej nadaje się na kofty z sosem tahini?

W przypadku mięs najczęściej wykorzystuje się jagnięcinę, wołowinę lub wieprzowinę. Czasem spotyka się również wersje z drobiu z drobiu i ryb. Te dwa ostatnie rodzaje są bardzo chude, dlatego nie można ich piec zbyt długo, gdyż w przeciwnym razie mogą stać się suche.

Oczywistym wyborem w tym wypadku jest mięso mielone (kupione lub samodzielnie przygotowane), jednak możesz również przygotować kofty z bardzo drobno posiekanego mięsa. Jest z tym zdecydowanie więcej zachodu, jednak decyzja należy do ciebie.

Z czym podać kofty z sosem tahini?

Tak przygotowane kofty z powodzeniem sprawdzą się jako samodzielne danie, jednak jeśli chcecie podać je na obiad, warto pomyśleć o dodatkach. Wręcz idealnie w tej roli kuskus lub ryż ugotowany na sypko. Możesz również zaserwować pyszną sałatkę tabbouleh, kuskus z kalafiora, lub sałatkę szopską. Bardzo dobrze sprawdzi się także bliskowschodnie pieczywo np. lawasz lub chlebki pita.

Czym zastąpić sos tahini?

Sos z tahini ma głęboki, orzechowy smak, dlatego zawsze warto mieć w domu słoiczek pasty sezamowej. Jeżeli nie możesz znaleźć jej w swoim sklepie, pamiętaj, że możesz przygotować ją samodzielnie – tutaj znajdziesz przepis na domowe tahini. W sytuacji awaryjnej, użyj masła orzechowego, jednak pamiętaj, że wpłynie to nieco na konsystencję i smak sosu.

Jeśli nie chcesz przygotowywać sosu tahini, możesz zastąpić go robiąc chociażby hummus. Dobrze sprawdzi się również prosty sos czosnkowy, tzatziki lub ziołowy sos zielonej bogini.

Do czego jeszcze można wykorzystać sos tahini?

Gwarantuję wam, że jak tylko skosztujecie tego sosu, będziecie chcieli dodawać go dosłownie do wszystkiego. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do surowych warzyw, frytek, wrapów, kanapek, burgerów oraz przeróżnych mięs.

Jeśli przygotujesz nieco rzadszą wersję, sprawdzi się również w roli dressingu do sałatek. Jak widać, ma ten sos ma bardzo szerokie zastosowania, dlatego zawsze warto mieć w lodówce niewielki słoiczek.

Czy kofty można mrozić?

Kofty z tego przepisu, podobnie jak innego rodzaju kotlety, doskonale znoszą mrożenie. Z tego powodu warto zrobić od razu nieco większą partię, tak aby część z nich zamrozić i wykorzystać w dniu, kiedy nie będziesz mieć czasu lub ochoty na gotowanie.

Pamiętaj jednak, że sos tahini nie nadaje się do mrożenia. Możesz przygotować go z wyprzedzeniem, jednak co najwyżej kilkudniowym. Wówczas przechowuj go w lodówce w szczelnie zakręconym słoiczku lub butelce.

Kofty z sosem tahini
Kofty z sosem tahini

Przepis na kofty z sosem tahini

Składniki na kofty z sosem tahini

  • 400 g piersi indyka
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • garść listków mięty
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść natki pietruszki
  • 10 suszonych moreli
  • pół kajzerki namoczonej w mleku
  • łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sos tahini:

  • 3 łyżki pasty tahini
  • ok. 50 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek
  • czerwone porzeczki lub pestki z granatu
  • posiekana natka pietruszki

Jak zrobić kofty z sosem tahini

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania koft włóż do misy malaksera. Szybko zmiksuj je na jednolitą masę. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć, a w masie nie powinno być zbyt dużych kawałków. Wstaw ją na pół godziny do lodówki, aby się lekko schłodziła.

Po tym czasie zacznij formować nieduże, podłużne kotleciki. Żeby sobie ułatwić, możesz użyć dużej łyżki zamoczonej w chłodnej wodzie. Tak przygotowane kofty ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop je lekko oliwą z oliwek i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości koft, ważne aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ wtedy będą zbyt suche. Kofty możesz usmażyć na patelni lub ugrillować.

W międzyczasie przygotuj sos, mieszając tahini z jogurtem. Następnie stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę, tak aby uzyskać niezbyt gęsty sos. Dopraw go solą i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

Na dużym, płaskim talerzu rozsmaruj sos, a na nim wyłóż kofty. Całość posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać także pestki granatu lub czerwone porzeczki.

Zobacz tez inne przepisy na obiad

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE