Chleb cebulowy bez wyrabiania

Chleb cebulowy bez wyrabiania

Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na banalnie prosty, wiejski chleb bez wyrabiania. Taki, który w zasadzie nie wymaga od Was żadnych umiejętności piekarskich, robi się sam, a smakuje obłędnie. Ma grubą chrupiącą skórkę i w zasadzie jedynym dodatkiem jakiego potrzebujecie do niego jest dobrej jakości masło.

Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, chętnie wracam do tego przepisu i eksperymentuję z nim. Właśnie w toku takich eksperymentów powstał chleb cebulowy bez wyrabiania.

Nie wiem czy wiecie, ale uwielbiam podsmażoną cebulę. Naprawdę, mało jest rzeczy, które mogłyby przebić jej smak. Dlatego też dodaję ją do czego się da. Tak więc powstanie tego chleba było jedynie kwestią czasu.

A efekt? Jest niesamowity. Chleb zniknął jeszcze tego samego dnia, w którym został upieczony. I pochłonęliśmy go niemal bez jakichkolwiek dodatków. Wystarczyło masełko i kubek herbaty.

sdr

Przepis na chleb cebulowy bez wyrabiania

Składniki na chleb cebulowy bez wyrabiania

  • 550 g mąki
  • 335 ml ciepłej wody
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 duża cebula (lub dwie mniejsze)
  • ¼ łyżeczki cukru
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

Jak zrobić chleb cebulowy bez wyrabiania

Cebulę pokrój w cienkie piórka lub półplasterki, a następnie podsmaż ją na niedużej ilości oleju. Kiedy cebula zmięknie, dodaj do niej cukier, a następnie podsmażaj do momentu aż całkowicie się zezłoci, a nawet lekko zbrązowieje. Uważaj, aby nie spalić cebuli.

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej suche drożdże oraz sól. Przemieszaj szybko, a następnie dodaj do suchych składników podsmażoną cebulę i obtocz ją w mące.

W kolejnym kroku zacznij stopniowo dodawać do mąki ciepłą wodę, miksując całość na średnich obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Zajmie to około 2-3 minut. Ciasto, które powstanie w ten sposób, będzie dosyć rzadkie i klejące, ale nie należy się tym martwić.

Misę z ciastem na chleb cebulowy należy przykryć mokrą szmatką i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 12 godzin (u mnie chleb zawsze wyrasta przez noc).

dav
dav

Po etapie wyrastania, przełóż ciasto na stolnicę obficie wysypaną mąką. Zacznij obsypywać chleb mąką, jednocześnie zawijając jego brzegi pod spód. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy jedynie uformować zgrabną, niedużą kulkę, którą następnie przełożysz na kawałek papieru do pieczenia podsypany mąką.  Chleb cebulowy odstaw do ponownego wyrośnięcie na  45-60 minut. Tuż przed pieczeniem natnij wierzch chleba w kilku miejscach, tak aby postały długie paski.

dav

W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 260 stopni* a razem z nim garnek** który nadaje się do pieczenia. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyjmij z niego garnek, a następnie włóż do niego przygotowany wcześniej chleb. Piecz pod przykryciem przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut, aby skórką ładnie się zrumieniła i stała się chrupiąca.

Następnie ostrożnie wyjmij chleb z garnka i odstaw do wystudzenia.

*Jeśli twój piekarnik nie nagrzewa się do tak wysokiej temperatury, chleb możesz piec w niższej temperaturze, ale wówczas musisz wydłużyć czas pieczenia.

** Jeżeli nie posiadasz garnka, który można wkładać do piekarnika, możesz upiec chleb np. w naczyniu żaroodpornym. Ważnym jest, aby było ono zamykane lub miało pokrywkę.

Zobacz też inne przepisy na pieczywo

> Przepis na bajgle

> Przepis na domowe chlebki pita

> Przepis na chleb buraczany

> Przepis na prosty chleb razowy na sodzie

> Chleb tygrysi

> Scones – brytyjskie bułeczki śniadaniowe



KOMENTARZE