Dżem truskawkowy bez cukru

Dżem truskawkowy bez cukru

Kto powiedział, że przetwory muszą zawierać mnóstwo cukru? Dziś przedstawiam wam przepis na dżem truskawkowy bez cukru

Dżem truskawkowy bez cukru

Przepis na dżem truskawkowy bez cukru

Składniki na dżem truskawkowy bez cukru:

ok. 5 słoiczków po 250 ml

  • 1,5 kg truskawek
  • sok z 1 cytryny

Opcjonalnie:

  • około 150 g ksylitolu

Jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru

Truskawki obierz i pozbaw je szypułek, a następnie w całości wrzuć je do dużego garnka. Dodaj do nich sok z cytryny, a garnek postaw na niedużym ogniu. Początkowo mieszaj owoce dosyć często – szybko puszczą sok i nie będzie trzeba ich tak bardzo pilnować.

Dżem smaż przez około 1,5 godziny, mieszając co kilkanaście minut. W tym czasie owoce powinny się rozpaść, a większość płynu powinna odparować, zagęszczając w ten sposób dżem.

Czas gotowania zależy od tego jak soczyste są truskawki oraz od twoich indywidualnych upodobań. Jeśli trafiły ci się niezbyt słodkie owoce, możesz dosłodzić dżem według własnych preferencji ksylitolem (krok ten można pominąć).

Jeśli chcesz sprawdzić, jak gęsty będzie dżem, przełóż niewielką ilość na talerzyk, który włożysz na kilka minut do zamrażarki. Wówczas przekonasz się jaka będzie konsystencja wystudzonego dżemu. Jeśli ci ona nie odpowiada, gotuj dżem jeszcze kilkanaście minut, do momentu uzyskania zadowalającego efektu.

Gotowy dżem truskawkowy przełóż do wyparzonych słoików. Przed zakręceniem dokładnie wytrzyj brzegi słoiczka. Nakrętki dokładnie dokręć, a słoiczki odstaw do góry nogami na szmatkę, aby wystygły.

Słoiczki zapasteryzuj – przełóż je do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej wodą do wysokości ok. 2/3, a następnie gotuj na niewielkim gazie przez ok. 25 minut. Ponownie odstaw do wystudzenia.

Zobacz też inne przepisy na przetwory

>> Nalewka truskawkowa

>> Konfitura z pigwy

>> Syrop z czosnku

>> Dżem figowy

>> Powidła śliwkowe

>> Dżem morelowy z kardamonem

>> Prosta konfitura z malin

>> Marynowane rzodkiewki

>> Dżem truskawkowy z jaśminem



KOMENTARZE