Dżem truskawkowy z jaśminem

Dżem truskawkowy z jaśminem

Jeśli chcecie przygotować truskawki w nietypowym wydaniu, zróbcie dżem truskawkowy z jaśminem. Kwintesencja lata zamknięta w słoiczku.

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja uruchomiłam moją małą wytwórnię dżemów. Pomijając absolutne klasyki, postanowiłam w tym roku nieco bardziej poeksperymentować i poszukać trochę mniej oczywistych połączeń smakowych.

Tym razem inspiracją stały się jaśminy kwitnące tuż pod moimi oknami. Wieczorami pachną obłędnie i uświadomiłam sobie, że w to jeden z moich ulubionych zapachów, jaki w ogóle istnieje. Jakoś tak momentalnie mnie uspokaja i rozluźnia. A co gdyby tak zachować go na dłużej, łącząc jednocześnie z jakimś sezonowym smakołykiem?

Właśnie w ten sposób powstał ten dżem. Aby go zrobić, wykorzystajcie możliwie jak najświeższe płatki jaśminu, który nie rośnie w pobliżu drogi. Gwarantuję wam, że wysiłek się opłaci, bo efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Do tego stopnia, że nie mam pewności, że uda mi się powstrzymać przed jego zjedzeniem w ciągu najbliższych kilku dni. Z resztą, sami się przekonacie, jaki jest smaczny.

Przepis na dżem truskawkowy z jaśminem

Składniki na dżem truskawkowy z jaśminem

  • 1 kg truskawek
  • 350 g cukru
  • 1,5 szklanki płatków jaśminu
  • sok z 2 cytryn
  • 2 czubate łyżeczki pektyny*

* Jeśli nie udało ci się kupić pektyny, możesz wykorzystać cukier żelujący, zwiększając ilość cukru zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Jak zrobić dżem truskawkowy z jaśminem

Aby zrobić dżem truskawkowy z jaśminem rozpocznij od dokładnego oczyszczenia owoców. Umyj je, usuń szypułki, a co większe egzemplarze przekrój na mniejsze kawałki. Truskawki przekładaj partiami do dużej miski, a każdą z warstw posyp sporą ilością cukru (wykorzystasz ok. 250 g cukru). Tak przygotowane truskawki odstaw do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia rozgnieć truskawki przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków. Dodaj do nich sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i zacznij gotować. Doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu często mieszając przez około 30 minut.

W międzyczasie przygotuj płatki jaśminu. Rozłóż je równomiernie ma papierze do pieczenia lub kartce – wówczas będzie ci łatwiej dostrzec ewentualnych nieproszonych gości. Następnie opłucz je w zimnej wodzie i przełóż na papierowy ręcznik, aby przeschły.

Płatki jaśminu wymieszaj z pozostałym cukrem oraz pektyną. Dodaj do dżemu truskawkowego i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut.

Tak przygotowany dżem truskawkowy z jaśminem przelej do wyparzonych słoiczków, a następnie dokładnie je zakręć. Słoiczki włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie odstaw je do góry dnem, aby przestygły.

Dżem przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

Zobacz też inne przepisy na przetwory

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE