Schab po azjatycku

Schab po azjatycku

Tradycyjny, pieczony schab to fantastyczny pomysł na przekąskę na imprezy lub dodatek do kanapek. Pod tym względem moim absolutnym numerem jeden jest schab ze śliwką, który stał się dla mnie obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Nie raz był też hitem na przyjęciach.

Jednak jakiś czas temu zamarzyła mi się odmiana. Postanowiłam zrobić wyjątkowo aromatyczny schab po azjatycku, który łączyłby w sobie moje ulubione przyprawy.

Przepis na schab po azjatycku – możliwe zmiany

W tym wypadku wykorzystałam przyprawę pięciu smaków, czyli mieszankę korzennych przypraw, która powinna się znaleźć w kuchni każdego miłośnika orientalnych dań. Ma ona równoważyć w sobie smak gorzki, pikantny, słodki, słony i kwaśny. Jeśli akurat jej nie masz, możesz przygotować własną mieszankę, wykorzystując anyż, cynamon, goździki, pieprz syczuański lub chilli oraz kozieradkę.

Zamiast śliwkowego sosu hoisin możesz niesłodzone powidła.

Jak długo piec schab?

W przypadku pieczenia schabu, bardzo łatwo możesz ustalić, jak dużo czasu powinien spędzić w piekarniku. Ogólna zasada to:

1 kg schabu = 1 godzina w piekarniku (180 stopni)

Zgodnie z tą zasadą na każdy kilogram mięsa powinna przypada godzina pieczenia. Tak więc jeśli dysponujesz np. półkilogramowym kawałkiem, wystarczy mu pół godziny w piekarniku.

Przepis na schab po azjatycku

Składniki na schab po azjatycku

  • 500 g schabu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • skórka otarta z połówki pomarańczy
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1,5 łyżki przyprawy pięciu smaków
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Jak zrobić schab po azjatycku

W miseczce wymieszaj sos sojowy, sos hoisin, skórkę i sok z pomarańczy, paprykę oraz przyprawę pięciu smaków. Dodaj do nich olej, a następnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły.

Jeśli jest taka potrzeba, oczyść schab z przerostów i tłuszczu. Następnie przełóż schab do miski z marynatą, dokładnie go w niej obtocz, a następnie odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Schab wyjmij z marynaty i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut, a następnie odstaw do przestygnięcia, sprawdzając wcześniej czy mięso całkowicie się upiekło. 

W ten sposób możesz przygotować także większą ilość mięsa. Pamiętaj piekąc schab zawsze trzymać się zasady: 1 godzina pieczenia na każdy 1 kilogram mięsa. 

Zobacz też inne przepisy z wieprzowiną

Zobacz też najnowsze przepisy



KOMENTARZE