Pasta alla norma – makaron z bakłażanem

W temacie szybkich i sycących obiadów nic nie pobije makaronu. Zwykle nie trzeba szczególnie się wysilać, aby zamienić go w naprawdę pyszne danie.
Właśnie z tego powodu namiętnie kolekcjonuję i testuję wszystkie możliwie przepisy z makaronem w roli głównej.
Dziś postanowiłam sięgnąć po klasyk wprost z Sycylii. Pasta alla norma będzie idealną propozycją dla miłośników bakłażanów. W oryginalnej wersji włoskie babcie wykorzystując bakłażany smażone na głębokim tłuszczu, ale tym razem postanowiłam zaoszczędzić nam nieco kalorii. Żeby zrobić moją normę, użyłam bakłażanów smażonych dosyć szybko na patelni – wystarczy, aby zrumieniły się z obu stron. Możesz też upiec je w piekarniku, skrapiając je wcześniej niedużą ilością oliwy.
Cała reszta składników to już pochwała prostoty. Zioła, banalny sos pomidorowy no i makaron. Ja wybrałam moje ulubione rigatoni, ale dobrze nada się też np. penne lub papardelle.
Warto też zwrócić uwagę na ser. Sycylijczycy pewnie powiedzą, że w tym wypadku rację bytu ma ricotta salta, ale wiem, że jest ona wyjątkowo trudna do zdobycia w naszym kraju. W związku z tym możesz zastąpić go dowolnym serem owczym. Ja postawiłam na przepyszne pecorino.

Przepis na pasta alla norma – makaron z bakłażanem
Składniki na pasta alla norma – makaron z bakłażanem
- 300 g makaronu rigatoni
- 1 duży bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- Gałązka świeżego rozmarynu
- Sól, pieprz
- Garść świeżej bazylii
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g sera pecorino

Jak zrobić pasta alla norma – makaron z bakłażanem
Bakłażana pokrój w półplasterki o grubości około 0,5 cm. Rozłóż je na desce, oprósz solą i odczekaj kilkanaście minut, aby na powierzchni bakłażana pojawiły się kropelki wody. Zbierz jej nadmiar przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie skrop bakłażany oliwą z oliwek i smaż partiami na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Kiedy bakłażany się podsmażą, przełóż je do miseczki. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż drobno posiekaną cebulę i całą gałązkę rozmarynu. Kiedy zmięknie i się zrumieni, dodaj czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, a po około 30 sekundach wlej na patelnię pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy.
Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez kilkanaście minut, do momentu aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty sos.
Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj do sosu bakłażana oraz drobno posiekaną bazylię.
Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, a tuż przed podaniem oprósz go delikatnie serem startym na tarce o małych oczkach.
Zobacz też inne przepisy na makaron:
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem Makaron z masłem szałwiowym Makaron ryżowy z wieprzowiną Spaghetti aglio e olio Spaghetti napoli Wieprzowina na ostro
Zobacz też najnowsze przepisy:
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki
- Gadżety kuchenne – 5 które warto mieć w domu