Aromatyczny łosoś z lekką sałatką z kuskusu

Przepis: Łosoś w ajwarze i pomarańczach z aromatycznym kuskusem
Potrzebujemy:
Łosoś:
- 2 filety z łososia po 150 g każdy
- 2 łyżeczki miodu
- Sok i skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka pikantnego ajwaru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
Kuskus:
- Pół szklanki kuskusu
- 3/4 szklanki bulionu
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 garstki niedużych, białych winogron
- 2 ogórki gruntowe
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- kilka listków melisy i mięty
Jak przygotować łososia z kuskusem?
Wszystkie składniki na marynatę łososia musimy ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie obtoczyć w nich łososia. Rybę wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze zamarynowała.
Po tym czasie, na patelni mocno rozgrzewamy olej i wykładamy na niego filety łososia, kładąc je skórą do dołu. W tej pozycji powinny spędzić 3/4 czasu smażenia – do momentu aż białko zetnie się mniej więcej do połowy filetu. Dopiero wtedy możemy ją obrócić i dokończyć smażenie. Zajmie nam to ok. 7-10 minut (w zależności od grubości filetów). Rybę możecie rownież ugotować.
W międzyczasie możemy zająć się kuskusem – mieszamy go z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy gorącym bulionem, tak aby płyn lekko przykrył kuskus. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie kuskus możemy wymieszać widelcem. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i ogórki pokrojone w kostkę oraz umyte winogrona. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy miętą i melisą i serwujemy razem z łososiem i kieliszkiem schłodzonego białego wina.