Aglio e olio
Przepis na: Spaghetti aglio e olio
Potrzebujemy:
- 200 g makaronu ( np. spaghetti lub tagliatelle)
- 7 ząbków czosnku
- 3 małe, suszone papryczki chili (ich ilość to rzecz gustu i prywatnej tolerancji ostrości)
- 8 łyżek oliwy
- pół pęczka pietruszki
Jak przygotować spaghetti aglio e olio?
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (zazwyczaj zajmuje to ok. 8 minut). W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy do niej mocno rozgnieciony czosnek oraz rozkruszone papryczki chili. Dodajemy szczyptę soli. Podgrzewamy na malutkim ogniu 3-4 minuty, uważając aby czosnek się nie zarumienił.
Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, a następnie dokładnie mieszamy z oliwą. Posypujemy drobno posiekaną pietruszką i natychmiast serwujemy.
Smacznego!
KOMENTARZE