Babeczki z kaszy jaglanej bez cukru

Tym razem kuchnię zawojowała kasza jaglana i to w słodkim wydaniu. Oczywiście przepis niekoniecznie musi być bezcurkowy – jest w nim tyle zdrowia, że np. dwie łyżki cukru (zwłaszcza brązowego) lub miodu z pewnością nikomu nie zaszkodzi :) Jednak owoce same w sobie są tak słodkie, że nie potrzeba ich dodatkowo dosładzać
Potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- Szklanka mąki
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka z połowy pomarańczy
- 2/3 szklanki mleka
- sok z połówki pomarańczy
- 1 banan
- ¾ szklanki suszonej żurawiny
- tabliczka gorzkiej czekolady
Banana rozgniatamy w misce widelcem na gładką masę. Dodajemy do niego sok i skórkę z pomarańczy, roztrzepane jajko oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia oraz ewentualnie cukier. Do masy dodajemy również ugotowaną kaszę jaglaną, żurawinę i grubo pokrojoną czekoladę. Mieszamy, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem. Pieczemy „do suchego patyczka”, ok. 25 w temperaturze 180 stopni.