Orzechowa panna cotta
Potrzebujemy:
- 250 ml śmietanki kremówki (36%)
- laska wanilii
- 250 ml mleka 3,2%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 70 g orzechów laskowych
- skórka starta z połowy cytryny
Żelatynę namaczamy w dwóch łyżeczkach zimnej wody. Orzechy laskowe wkładamy na ok 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Dzięki temu łatwo zdejmiemy z nich skórkę, pocierając je ręcznikiem. Obrane orzechy tłuczemy w moździerzu na małe kawałki. Możecie je jeszcze delikatnie podprażyć na suchej patelni.
Śmietankę, mleko i cukier zagotowujemy w garnuszku. Dodajemy do nich także ziarenka z laski wanilii, a na czas gotowania także samą laskę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty mieszając by nic się nie przypaliło. Po zdjęciu z palnika dodajemy żelatynę i szybko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na samym końcu dodajemy pokruszone orzechy oraz skórkę z cytryny.
Masę rozlewamy do kieliszków, pucharków lub kokilek. Odstawiamy do lodówki na ok. 4-5 godzin, do pełnego stężenia.