Orzechowa panna cotta

Orzechowa panna cotta

Potrzebujemy:

  • 250 ml śmietanki kremówki (36%)
  • laska wanilii
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 70 g orzechów laskowych
  • skórka starta z połowy cytryny

Żelatynę namaczamy w dwóch łyżeczkach zimnej wody. Orzechy laskowe wkładamy na ok 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Dzięki temu łatwo zdejmiemy z nich skórkę, pocierając je ręcznikiem. Obrane orzechy tłuczemy w moździerzu na małe kawałki. Możecie je jeszcze delikatnie podprażyć na suchej patelni.

Śmietankę, mleko i cukier zagotowujemy w garnuszku. Dodajemy do nich także ziarenka z laski wanilii, a na czas gotowania także samą laskę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty mieszając by nic się nie przypaliło. Po zdjęciu z palnika dodajemy żelatynę i szybko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na samym końcu dodajemy pokruszone orzechy oraz skórkę z cytryny.

Masę rozlewamy do kieliszków, pucharków lub kokilek. Odstawiamy do lodówki na ok. 4-5 godzin, do pełnego stężenia.



KOMENTARZE