Babeczki z serkiem wiejskim
Serek wiejski to nie tylko dobry dodatek do kanapki, przygotuj te proste i wyjątkowo smaczne babeczki z serkiem wiejskim, a przekonasz się, że może mieć on zupełnie inne oblicze. Muffinki z tego przepisu wręcz idealnie sprawdzą się w roli wytrawnego, weekendowego śniadania lub sycącej przekąski, którą możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na piknik.
Czy babeczki można przygotować z wyprzedzeniem?
To jeden z tych przepisów, które idealnie nadają się dla zabieganych kucharzy. Jeśli planujesz podać babeczki na śniadanie, masę na nie możesz przygotować już dzień wcześniej wieczorem, a następnie przechować ją w lodówce, aby rano tylko rozłożyć ją do foremek i upiec.
W tym wypadku dobrze byłoby dodać proszek do pieczenia już przed samym pieczeniem. Ewentualnie możesz przygotować osobno suche i mokre składniki, które połączysz dopiero rano.
Jak urozmaicić smak babeczek?
W przypadku tego przepisu masz naprawdę szerokie pole do popisu, gdyż pozostawia on nam całkiem spore pole do modyfikacji. Wszystko to kwestia fantazji i tego, co akurat znajduje się w twojej lodówce.
Robiąc babeczki z serkiem wiejskim możesz z powodzeniem dodać do masy chociażby pokrojoną w kostkę szynkę lub boczek. Dobrym pomysłem będzie również dodanie ulubionych warzyw takich jak na przykład papryka lub grzyby. Smak babeczek możesz również podkręcić różnego rodzaju ziołami, które rosną w twoim ogródku. Przygotuj kilka wersji i sam zdecyduj, które smakują ci najbardziej.
Jak długo można przechowywać babeczki z serkiem wiejskim?
Oto kolejna zaleta tego przepisu – babeczki po upieczeniu długo zachowują świeżość i bardzo dobrze smakują zarówno serwowane na ciepło jak i na zimno. Jeśli przełożysz je do szczelnie zamykanego pojemnika, który ograniczy ich obsychanie, możesz z powodzeniem przechowywać je nawet kilka dni.
Czy babeczki z serkiem wiejskim można mrozić?
Jeśli lubisz sprytne rozwiązania, z pewnością ucieszysz się, że te babeczki doskonale znoszą mrożenie. Możesz przygotować ich większą ilość, zamrozić je, a następnie rano rozmrażać tylko tyle porcji ile potrzebujesz. Najlepszym sposobem na rozmrożenie babeczek będzie wstawienie ich do lekko nagrzanego piekarnika lub pozostawienie ich na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Pamiętaj, aby babeczki mrozić rozłożone na tacce, a dopiero potem przełożyć je do wspólnego pojemnika. W ten sposób unikniesz ich posklejania.
Przepis na babeczki z serkiem wiejskim
Składniki na babeczki z serkiem wiejskim
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 g serka wiejskiego
- 200 g kefiru
- 4 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g sera dojrzewającego
- duża szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
- szczypta ostrej papryki
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- garść pestek dyni
Jak zrobić babeczki z serkiem wiejskim
Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj do nich sól, posiekaną natkę pietruszki, pestki dyni, starty na tarce o drobnych oczkach ser pieprz oraz paprykę. Całość dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: roztrzepane jajka, kefir, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz serek wiejski. Wszystko wymieszaj przy pomocy rózgi lub widelca.
Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita, gęsta masa.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami. Każdą z nich wypełnij do około 3/4 wysokości. Z podanych proporcji powinno wyjść około 9 średniej wielkości babeczek (ilość zależy od wielkości foremek). Przed wstawieniem do piekarnika, wierzch każdej z babeczek posyp dodatkową porcją pestek dyni oraz sera.
Babeczki z serkiem wiejskim piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka), aby wyrosły i ładnie się zrumieniły. Podawaj na ciepło lub na zimno.