Burgery de luxe

Burgery de luxe

Potrzebujemy:

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g orzechów pistacjowych
  • Garść startego sera Gouda
  • Pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz
  • 8 cienkich, podłużnych plastrów szynki dojrzewającej
  • Oliwa z oliwek
  • 4 bułki wiejskie
  • 1 czerwona cebula
  • Roszponka 
  • Kozi ser do smarowania

Na gorącej patelni delikatnie prażymy obrane orzechy pistacjowe. Następnie dosyć grubo je siekamy. Mieszamy je z mięsem, do którego wcześniej dodaliśmy pokrojoną w mała kostkę cebulę, przetarty czosnek, starty ser żółty oraz posiekany szczypiorek. Do mięsa  dodajemy również sporą szczyptę soli, pieprz oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.

Po tym czasie formujemy kotlety o średnicy bułek, których będziemy używać. Każdy kotlet obwijamy szynką i grillujemy z każdej strony ok. 15 minut, w zależności od grubości burgerów. Przed podaniem upewnij się, że są całkowicie upieczone.

Przekrojone na pół bułki grillujemy 2-3 minuty, aby stały się chrupiące. Następnie smarujmy je kozim serkiem, wykładamy  sporą ilość roszponki, krążki czerwonej cebuli oraz kotlety z kurczaka, które wieńczą nasze burgery.



KOMENTARZE