Burgery de luxe

Potrzebujemy:
- 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g orzechów pistacjowych
- Garść startego sera Gouda
- Pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki mąki
- Sól, pieprz
- 8 cienkich, podłużnych plastrów szynki dojrzewającej
- Oliwa z oliwek
- 4 bułki wiejskie
- 1 czerwona cebula
- Roszponka
- Kozi ser do smarowania
Na gorącej patelni delikatnie prażymy obrane orzechy pistacjowe. Następnie dosyć grubo je siekamy. Mieszamy je z mięsem, do którego wcześniej dodaliśmy pokrojoną w mała kostkę cebulę, przetarty czosnek, starty ser żółty oraz posiekany szczypiorek. Do mięsa dodajemy również sporą szczyptę soli, pieprz oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.
Po tym czasie formujemy kotlety o średnicy bułek, których będziemy używać. Każdy kotlet obwijamy szynką i grillujemy z każdej strony ok. 15 minut, w zależności od grubości burgerów. Przed podaniem upewnij się, że są całkowicie upieczone.
Przekrojone na pół bułki grillujemy 2-3 minuty, aby stały się chrupiące. Następnie smarujmy je kozim serkiem, wykładamy sporą ilość roszponki, krążki czerwonej cebuli oraz kotlety z kurczaka, które wieńczą nasze burgery.