Pomarańczowe mini serniczki na zimno

Od dłuższego czasu męczyła mnie ochota na coś słodkiego. W końcu udało mi się zorientować, że mój mózg domagał się sernika.
Ale pieczenie całej blachy sernika na nasz duet to drobna przesada. I wtedy do głowy wpadł mi pomysł na mini serniczki. Oczywiście nie mogło obyć się bez mojego ulubionego połączenia smaków: czekolady i pomarańczy. Bomba!
Przepis na pomarańczowe mini serniczki na zimno
Składniki na pomarańczowe mini serniczki na zimno:
Podstawa:
- 150 gramów herbatników
- Dwie łyżki masła
Masa waniliowa:
- 450 gramów gęstego, serka waniliowego
- 150 mililitrów śmietany 36%
- Dwie łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżki żelatyny
- Skórka starta z połówki pomarańczy
Nadzienie:
- Dżem pomarańczowy
Dekoracja:
- 50 gramów mlecznej czekolady
- 50 mililitrów śmietanki 36%
Jak zrobić pomarańczowe serniczki na zimno?
W blenderze zmiksuj herbatniki do momentu uzyskania drobnego pyłu. Możesz też pokruszyć je np. przy pomocy wałka. Dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie rozłóż masę do sylikonowych foremek, wyklejając nią ich boki i odstaw w chłodne miejsce.
Żelatynę zalej 4 łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. W międzyczasie ubij śmietanę na sztywno przy pomocy miksera, dodając pod koniec ubijania cukier puder, skórkę z pomarańczy oraz po łyżce serka waniliowego. Pod koniec dodaj lekko przestudzoną żelatynę, miksując masę na najwyższych obrotach.
Na dno każdej z foremek wyłóż łyżkę masy serowej. Na środku umieść łyżeczkę dżemu pomarańczowego, a następnie dopełnij foremkę masą serową. Odstaw do stężenia w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Aby przygotować dekorację, zmieszaj roztopioną czekoladę ze śmietanką, a następnie odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Gdy masa stężeje, przełóż ją do rękawa cukierniczego, a następnie udekoruj każdy z serniczków.
Zobacz inne przepisy na ciasta:
Kostka pomarańczowa Cytrynowiec – ciasto cytrynowe Mini tarty pomarańczowe Ciasto marchewkowe z mandarynkami Cytrynowy sernik z ricotty Ciasto limonkowe z białą czekoladą