Pulpeciki dyniowe na selerowym puree
Pulpeciki dyniowe to doskonała propozycja na lekki obiad. Gwarantuję, że nie raz powrócicie do tego przepisu.
Też uwierzyliście w to, że lekkie i niskokaloryczne obiady muszą składać się z kilku lisków sałaty i szklanki wody? Nic z tego!
Posiłek może być jednocześnie smaczny, sycący i niskokaloryczny. Wystarczy, że wykorzystacie kilka sprytnych zamienników. Zamiast smażyć, zdecydujcie się na pieczenie lub gotowanie na parze. Jeśli chcecie odchudzić puree, nie dodawajcie do niego masła. Zamiast niego, wybierzcie jogurt lub chude mleko. Nadal uzyskacie lekką i kremową konsystencję, ale zaoszczędzicie kilka kalorii.
No i oczywiście warzywa! Starajcie się je upchnąć dosłownie wszędzie. W tym wypadku, ukryłam je w każdym z trzech składników dania. Tak naprawdę, trudno będzie się zorientować, że jecie taki zdrowy posiłek!
Przepis na pulpeciki dyniowe na selerowym puree
Składniki na pulpeciki dyniowe z selerowym puree
Pulpeciki dyniowe
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- 350 g dyni (może być mrożona)
- Łyżka musztardy miodowej
- Łyżeczka oregano
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej (możesz zastąpić ją mielonymi orzechami włoskimi)
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
- 25 g drobno startego parmezanu (ew. żółtego sera)
- Sól, świeżo mielony pieprz
Szybki sos pomidorowy:
- Puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Puree selerowe
- 600 g selera
- Szklanka mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Duża szczypta soli
Jak zrobić pulpeciki dyniowe na selerowym puree
Przygotuj pulpeciki.
Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie dodaj do niej mięso mielone oraz wszystkie inne składniki na pulpeciki. Wyrób na jednolitą, zwartą masę. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj nieco więcej bułki tartej. Uformuj niewielkie kuleczki, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 20-25 minut (powinny się lekko zezłocić).
Przygotuj sos pomidorowy.
Na patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę, a następnie dodaj do niej pomidory z puszki, a następnie zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, do momentu aż pomidory całkowicie się rozpadną. Następnie zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody, aby sos zgęstniał.
Przygotuj puree z selera.
Selera obierz ze skórki, a następnie pokrój go w dużą kostkę. Zalej go mlekiem i ewentualnie dodaj nieco wody, tak aby seler był przykryty. Gotuj go do momentu aż będzie bardzo miękki, a następnie odcedź go, zostawiając w kubeczku wodę, w której gotował się seler.
Do selera dodaj jogurt, sok z cytryny, gałkę muszkatołową oraz sól. Następnie całość zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Powinno być aksamitne. W razie potrzeby, dodaj nieco wody, w której gotował się seler.
Na talerzu wyłóż porcję puree, następnie na środku wylej nieco sosu pomidorowego oraz ułóż na nim pulpeciki z dyni. Całość posyp startym parmezanem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj natychmiast.