Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Potrzebujemy (3 porcje)
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 g szpinaku (o tej porze roku raczej mrożony)
- 150 g gorgonzoli lub innego sera z błękitną pleśnią
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka śmietany
- łyżka soku z cytryny
- kilka listków świeżej szałwii
- sól, pieprz
Gotowanie zaczynamy od wstawienia garnka z dużą ilością wody. Nasze gotowanie zajmie tyle ile przygotowanie makaronu. Spaghetti wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż będzię al dente, co powinno zająć ok. 6-8 minut.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz szałwię (możecie ją posiekać, lub zostawić w całości i wyjąć gdy się podsmaży, ja wybrałam pierwszą wersję). Cebulę z dodatkami solimy i smażymy kilka chwil, uważając aby nic się nie przypaliło.
Następnie dodajemy do niej rozmrożony szpinak. Podgrzewamy. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę. Solimy i pieprzymy. Porcję szpinaku wykładamy na makaron
W zależności od upodobań pokruszony ser możecie dodać wcześniej do szpinaku lub posypać nim już ułożone danie.