Marmolada cebulowa

Ten przepis wymaga od Was trochę czasu i uwagi, ale za jednym razem możecie przygotować większą ilość marmolady, którą potem możecie wykorzystać jako świetny dodatek do mięs, tart i kanapek.
Potrzebujemy
- 3 duże cebule
- 3 klarowanego masła lub oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- duża szczypta cukru
- 50 ml wytrawnego czerwonego wina
- łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Następnie wrzucamy ją na patelnię, na której wcześniej rozpuściliśmy masło. Posypujemy solą oraz cukrem dzięki czemu nie powinna się przypalić i łatwiej ja skarmelizujemy.
Cebulę musimy podsmażać na niewielkim ogniu często mieszając. Zajmie to ok. 30-40 minut. Kiedy nabierze głębokiego, bursztynowego koloru możemy dodać do niej sos worcestershire oraz wino. Gdy nadmiar płynu odparuje, a cebula zgęstnieje mamy gotową marmoladę. Możecie zużyć ją od razu lub przechowywać w zapasteryzowanych słoiczkach.
KOMENTARZE