Sernik z musem piernikowym

Sernik z musem piernikowym

Oto doskonałe ciasto ze świątecznym akcentem. Prosty i bajecznie smaczny sernik z musem piernikowym wręcz idealnie sprawdzi się dla tych, którzy nie mogą zdecydować się czy wolą piernik czy też może sernik. Ciasto z poniższego przepisu łączy w sobie to co najlepsze w obu z tych wypieków.

Jakie ciasta przygotować na święta?

Dla wielu osób święta to festiwal ciast i faktycznie, zarówno wielbiciele klasyki, jak i nowoczesności mają do wyboru wiele opcji spośród bożonarodzeniowych propozycji. Oczywiście trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez piernika (np. piernik dojrzewający piernik dojrzewający lub szybki piernik, makowca lub sernika (np. wiedeński, cytrynowy lub z gotowany. W wielu domach przygotowuje się również keks orzechowiec lub nieco mniej tradycyjne ciasta. Koniecznie sprawdź przepis na Pijaka, Ciasto Kawosz, Roladę cytrynową, Cappucino, Makową fantazję lub Bounty bez pieczenia.

Jakie pierniczki wybrać do przygotowania ciasta?

W tym wypadku najlepiej będzie, jeśli będziesz kierować się własnym smakiem. Pierniczki, które ci smakują, zamienią się w mus, który będzie ci smakować. Ja najczęściej sięgam po tradycyjne, miękkie pierniczki toruńskie, które mają delikatną lukrową polewę, dzięki której nie trzeba będzie dosładzać musu. Do przygotowania tego ciasta raczej nie nadają się pierniki w czekoladzie lub te z nadziewane.

Jak przechowywać sernik z musem piernikowym?

Warto pamiętać, że tego typu ciasta najlepiej jest przechowywać w lodówce. Niestety, w takich warunkach mogą zacząć obsychać lub przejmować zapachy z innych potraw, które też się tam znajdują. Właśnie dlatego sernik z musem piernikowym należy przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, który je zabezpieczy i zagwarantuje dłuższą świeżość.

Czy sernik z musem piernikowym można mrozić?

Serniki zwykle doskonale znoszą mrożenie, jednak ten należy do wyjątków. Mus piernikowy po rozmrożeniu może się rozwarstwić lub zmienić swoją strukturę, dlatego zdecydowanie odradzałabym jego mrożenie.

sernik z musem piernikowym
Sernik z musem piernikowym

Przepis na sernik z musem piernikowym

Składniki na sernik z musem piernikowym

Na tortownicę o średnicy 23cm

Spód:

  • 200 g maślanych herbatników
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Mus piernikowy

  • 150 g pierniczków toruńskich
  • 500 ml śmietany 36%
  • łyżeczka kakao
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 10 g żelatyny

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • herbatniki
  • pierniki

Jak zrobić sernik z musem piernikowym

Rozpocznij od przygotowania spodu na sernik. Herbatniki rozkrusz w blenderze lum malakserze na drobny pył. Następnie dodaj do niego roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj, aby miała konsystencję mokrego piasku.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wysyp do niej herbatniki. Całość wyrównaj i lekko ugnieć, tak aby powstała równa warstwa.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej dokładnie zmiksuj, a następnie przelej je na herbatnikowy spód. Piecz sernik 1 temperaturze 160 stopni przez 50 minut. Po tym czasie odstaw go do całkowitego wystudzenia.

Kiedy sernik będzie chłodny, przygotuj mus piernikowy. W tym celu zmiksuj pierniczki w blenderze na drobne kawałki, przypominające piasek. Zalej je 200 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj – powinna powstać gęsta, gładka pasta. Jeśli zajedzie taka potrzeba, dodaj do pierników odrobinę mleka lub wody, co ułatwi przygotowanie pasty.

Żelatynę zalej dwoma-trzema łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w niedużej ilości gorącej wody.

W międzyczasie ubij pozostałą śmietankę na sztywno. Zmniejsz obroty miksera i zacznij stopniowo dodawać do niej pastę pierniczkową. Uważaj, aby nie przebić śmietany. Na samym końcu dodaj do musu żelatynę, przyprawę do piernika oraz przesiane przez sitko kakao. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na przygotowany wcześniej, upieczony sernik.

Teraz sernik z musem piernikowym jest już niemal gotowy. Wstaw go do lodówki na około 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Gdy mus stężeje, udekoruj ciasto cukrem pudrem, pokruszonymi herbatnikami i niedużymi kawałkami pierniczków.

Zobacz też inne przepisy na świąteczne ciasta

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE