Lamingtony
Gdy najdzie cię ochota na nieskomplikowany, ale pyszny deser, sięgnij po lamingtony. Te niewielkie ciasteczka kokosowe będą idealnie pasować do popołudniowej kawy. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest nieskomplikowane, a kokosanki są tak pyszne, że na jednym raczej nie poprzestaniesz. Właśnie z tego względu lepiej od razu przygotować ich więcej niż mogłoby się wydawać to konieczne.
Czym są lamingtony?
Komu zawdzięczamy pyszne ciasteczka? Otóż ten prosty deser pochodzi aż z Australi, jednak obecnie jada się go w niemal każdym zakątku świata. Przepis na lamingtony powstał najpewniej na początku XX wieku, a swoją nazwę uzyskał na cześć gubernatora australijskiego stanu Queensland – lorda Lamingtona.
Te ciasteczka powinny przypaść do gustu wszystkim osobom, które cenią sobie prostotę lub po prostu nie mają ochoty na pieczenie skomplikowanych ciast. Ich serce stanowi delikatny biszkopt, a wierzch jest oblany lukrem czekoladowym, a następnie obtoczony w wiórkach kokosowych. Aby zrobić te ciastka, możesz też wykorzystać biszkopt, który pozostał ci po pieczeniu innych ciast.
W czym obtoczyć lamingtony?
Za smak i cały urok lamingtonów odpowiada ich polewa. Najczęściej przygotowuję ją na bazie kakao, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać np. czekoladę mleczną lub gorzką. Pamiętaj jednak, że w tym wypadku czekolada nie może być zbyt gęsta, dlatego warto rozcieńczyć ją nieco niedużą ilością tłuszczu, mleka lub śmietanki.
Tradycyjnie ciasteczka obtacza się również w wiórkach kokosowych, które można również wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni. W ten sposób nabiorą ciekawszego i bardziej intensywnego smaku – stracą jednak śnieżnobiały kolor. Ciekawą alternatywą dla wiórków kokosowych mogą być drobno posiekane orzechy lub nawet suszone owoce. Nie będą to już tradycyjne lamingotny, jednak wciąż przygotujesz pyszne ciastka.
Jak urozmaicić smak lamingtonów?
Te proste ciasteczka są pyszne już w najbardziej podstawowej wersji, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco podkręcić ich smak. W tym celu możesz zmienić nieco ich polewę zgodnie ze wskazówkami powyżej.
Warto jednak pokombinować również z nadzieniem kokosanek. Przed obtoczeniem w polewie czekoladowej, przekrój biszkopty na pół i przełóż je dowolnym nadzieniem. W tej roli świetnie sprawdzi się ulubiony dżem, krem kokosowy, krem maślany lub krem czekoladowy – wszystko zależy od twoich preferencji.
Jak przechowywać lamingtony?
Kolejnym atutem lamingtonów jest fakt, że bardzo łatwo je przechowywać i nie wymagają żadnych specjalnych warunków. Nie trzeba nawet wkładać ich do lodówki. Przez dłuższy czas zachowają świeżość nawet w temperaturze pokojowej.
Warto jedynie zwrócić uwagę na to, aby zabezpieczyć je przed obsychaniem. W tym celu włóż je do szczelnie zamykanego pojemnika, zamknij w puszce na ciasteczka lub po prostu zawiń w woreczku. Ten prosty zabieg sprawi, że lamingtony przez długi czas zachowają świeżość.
Przepis na lamingtony
Składniki na lamingtony
Polewa:
- 40 g masła
- 50 g kakao
- 200 g cukru pudru
- 160 ml mleka
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 130 g masła
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki pasty waniliowej (ew. 1 opakowani cukru waniliowego)
Dodatkowo:
- Ok. 200 g wiórków kokosowych
Jak zrobić lamingtony
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
Miękkie masło pokrój w kostkę i przełóż do misy miksera razem z cukrem i pastą waniliową. Całość zmiksuj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie, nie przerywając miksowania, zacznij dodawać do masła po jednym jajku. Ucieraj do momentu aż masa będzie jednolita i dobrze połączona.
Następnie dodaj do masła mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Miksuj na niskich obrotach to momentu połączenia wszystkich składników.
W międzyczasie przygotuj kwadratową foremkę o boku ok. 25 cm. Nasmaruj ją masłem, a następnie oprósz niedużą ilością bułki tartej, tak aby stworzyły cienką warstwę na ściankach blaszki. Do tak przygotowanej foremki przełóż ciasto i delikatnie wyrównaj przy pomocy szpatułki.
Ciasto piecz przez około 30 minut, do momentu aż patyczek wbity w nie będzie wychodzić całkowicie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzone ciasto pokrój w kostkę o boku około 3-4cm.
Kiedy ciasto będzie gotowe, przygotuj polewę czekoladową. W niewielkim rondelku rozpuść masło z mlekiem, a następnie dodaj do niego kakao oraz cukier puder. Całość energicznie wymieszaj do momentu połączenia wszystkich składników. Koniecznie upewnij się, że polewa jest jednolita i nie ma żadnych grudek.
Przelej polewę do miseczki. Przygotuj również drugą, wypełnioną wiórkami kokosowymi. Aby zrobić lamingtony, zanurz każdy kawałek ciasta w polewie, a następnie obtocz go w wiórkach kokosowych. Postępuj tak do momentu skończenia ciasta.
Tak przygotowane kokosanki możesz bez przeszkód przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez tydzień.