Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika

Zastanawiałam się który z przedświątecznych przepisów powinien pojawić się tutaj w tym roku jako pierwszy. Odpowiedź nasunęła się w zasadzie sama, bo nie ma świąt bez pierników, a pierników bez przyprawy do nich.

A po co kupować gotowe mieszanki, do których zazwyczaj dodaje się sporo niepotrzebnych utrwalaczy, skoro bardzo niskim kosztem można taką pewną przyprawę przygotować w domu? Warto mieć ją zawsze pod ręką/ bo sprawdza się znacznie częściej niż przy przygotowywaniu świątecznych ciasteczek.

Domowa przyprawa do piernika – przepisy

Domowa przyprawa do piernika – składniki:

  • Pół łyżeczki goździków
  • Pięć łyżeczek cynamonu (około 20 gramów)
  • Trzy lub cztery kulki ziela angielskiego
  • Dwie łyżeczki mielonego imbiru
  • Jedna duża łyżeczka mielonego kardamonu 
  • Jedna gwiazdka anyżu
  • Dwie łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Pół łyżeczki czarnego pieprzu.

Opcjonalnie:

  • Ziarenka z połówki laski wanilii
  • Suszona skórka z połówki cytryny
  • Suszona skórka z połówki pomarańczy.

Domowa przyprawa do piernika – jak zrobić?

Aby zrobić przyprawę do piernika, wszystkie wyżej wymienione składniki umieszczamy w młynku do kawy i dokładnie je mielimy. Jeżeli chcecie być pewni, że nie zostaną większe części przypraw, możemy ją jeszcze przesiać przez sitko. Aby nasza przyprawa miała niecodzienny smak dodajemy któryś (lub wszystkie) z opcjonalnych składników.

Przyprawa do piernika – jak przechowywać?

Gdy pragniemy zachować świeżość przyprawy, musimy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Mieszanka wytrzyma przez bardzo długi czas, jednak ważne, aby przed dodaniem jej do potrawy chwilę ją uprażyć na suchej patelni, tak by przyprawy wydobyły swoje aromaty.

Przyprawa do piernika – do czego używać?

Przyprawy do piernika będziecie mogli użyć nie tylko do ciast i ciasteczek, gdyż taka mieszanka świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, przyprawa do grzanego wina lub piwa. To jednak nie wszystko, bo bez problemu możecie użyć jej w niektórych potrawach wytrawnych, gdyż korzenne przyprawy znakomicie komponują się z niektórymi mięsami.

Zobacz inne przepisy na słodkie Boże Narodzenie:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE