Kotleciki ryżowe – alternatywa dla mielonych

Potrzebujemy:
- ok 250 g ugotowanego ryżu
- 2 małe jajka
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 drobno posiekana cebulka
- 1 łyżka sosu Louisiana (np. z TEGO PRZEPISU) lub koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- sok z połówki cytryny
Dodatkowo
- 100 g mięsa z wędzonej makreli
- pół pęczka koperku
Wyrobienie kotlecików jest niezwykle proste. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Ilość potrzebnej bułki tartej jest zależna od wilgotności ryżu i wielkości jajek. Ważne, aby masa wyszła gęsta i łatwo dała się formować w placuszki (będą się formować znacznie łatwiej jeśli zmoczymy wcześniej ręce).
Jeśli chcemy w jakiś sposób urozmaicić nasze kotleciki możemy dodać do nich np. posiekany koperek i mięso z wędzonej makreli.
Kotleciki smażymy z obydwu stron na gorącej patelni, tak aby były złociste.
KOMENTARZE