Kotleciki ryżowe – alternatywa dla mielonych

Kotleciki ryżowe – alternatywa dla mielonych

Potrzebujemy:

  • ok 250 g ugotowanego ryżu
  • 2 małe jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 drobno posiekana cebulka
  • 1 łyżka sosu Louisiana (np. z TEGO PRZEPISU) lub koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • sok z połówki cytryny

Dodatkowo

  • 100 g mięsa z wędzonej makreli
  • pół pęczka koperku

Wyrobienie kotlecików jest niezwykle proste. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Ilość potrzebnej bułki tartej jest zależna od wilgotności ryżu i wielkości jajek. Ważne, aby masa wyszła gęsta i łatwo dała się formować w placuszki (będą się formować znacznie łatwiej jeśli zmoczymy wcześniej ręce).

Jeśli chcemy w jakiś sposób urozmaicić nasze kotleciki możemy dodać do nich np. posiekany koperek i mięso z wędzonej makreli.

Kotleciki smażymy z obydwu stron na gorącej patelni, tak aby były złociste.



KOMENTARZE