Domowy budyń czekoladowy

Domowy budyń czekoladowy

Potrzebujemy

  • 1 szklankę mleka
  • 2 łyżki kako
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko (ja go nie dodałam i wyszedł świetny)

dodatkowo

  • łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • a w wersji świątecznej szczypta przyprawy do piernika (przepis tutaj)

Połowę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy łyżeczkę masła i podgrzewamy. W tym czasie w miseczce mieszamy resztę mleka z pozostałymi składnikami. Musimy je dokładnie wymieszać, aby powstała gładka, rzadka pasta.

Wlewamy ją do gotującego się mleka i cały czas energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Gotowe – można przelewać do pucharków. Równie dobrze smakuje na zimno co na gorąco, ale kto by czekał aż wystygnie?



KOMENTARZE