Ciasteczka a la snickers

Ciasteczka a la snickers

Dzisiaj czas na słodkości. Pyszne, orzechowe ciasteczka z karmelem i wyraźną, czekoladową nutą, które z pewnością podbiją Wasze serca. Z pewnością nie poprzestaniecie na jednej partii

Potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki kakao

karmel

  • 100 g cukru
  • łyżeczka wody
  • 1-2 łyżki mleka

Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni, a następnie lekko kruszymy w moździerzu (zachowajcie trochę dużych kawałków).

W dużej misce wymieszajcie ze sobą sypkie składniki na ciasteczka (mąkę, sodę, kakao, sól).

W innym naczyniu utrzyjcie  na gładką masę cukier z masłem (niezastąpiony będzie tutaj mikser, chociaż przy odrobinie wytrwałości uda Wam się także ręką) Do tak powstałego kremu dodajcie masło orzechowe, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Ponownie zmiksujcie wszystko, aż uzyskacie jednolitą konsystencję.

Kolejnym krokiem będzie stopniowe dodawanie do masy maślanej sypkich składników. Pod koniec dodajcie też uprażone orzeszki ziemne i dokładnie wymieszajcie.

Gdy masa będzie gotowa możecie przejść do formowania z niej niewielkich kulek, które umieśćcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 5 cm od siebie. Pieczcie je ok. 10-12 minut w temperaturze 190 stopni.

Gdy ciasteczka przestygną przygotujcie prosty karmel – do rondelka wsypcie cukier i skropcie go wodą. Postawcie na niewielkim ogniu i poczekajcie aż cukier zacznie się topić i nabierać brązowego koloru. Nie mieszajcie i uważajcie, bo roztopiony cukier jest na prawdę niezwykle gorący. Następnie dodajcie mleko i wymieszajcie, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Kiedy karmel będzie spływał z łyżki jednolitą, niezbyt rzadką strużką to znak, że możecie udekorować nim ciasteczka.



KOMENTARZE