Glazurowane szaszłyki z krewetkami i melonem
Potrzebujemy:
- 350 g krewetek surowych (już obranych itd.)
- 1 żółty melon
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- ½ szklanki soku z ananasa
- 2 łyżki startego imbiru
- Skórka i sok z jednej limonki
- 4 łyżki miodu akacjowego
- Duża szczypta chilli
- Spora szczypta soli
Soki mieszamy ze startym imbirem oraz skórką i sokiem z limonki. Dodajemy miód, sól oraz chilli. W tak powstałej zalewie marynujemy krewetki przez ok. 2 godziny.
Melona kroimy w kostkę, wielkością odpowiadającą krewetkom. Na namoczone w wodzie patyczki nabijamy na zmianę krewetki oraz melona. Grillujemy na rozgrzanym grillu ok. 4 – 5 minut z każdej ze stron. W trakcie grillowania przy pomocy pędzelka smarujemy szaszłyki marynatą
2/3 marynaty w której marynowały się krewetki gotujemy ok. 20 – 30 minut, tak by się zredukowała i zgęstniała. Przed podaniem sos przecedzamy i podajemy razem z szaszłykami z krewetek.
KOMENTARZE