Glazurowane szaszłyki z krewetkami i melonem

Glazurowane szaszłyki z krewetkami i melonem

Potrzebujemy:

  • 350 g krewetek surowych (już obranych itd.)
  • 1 żółty melon
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • ½ szklanki soku z ananasa
  • 2 łyżki startego imbiru
  • Skórka i sok z jednej limonki
  • 4 łyżki miodu akacjowego
  • Duża szczypta chilli  
  • Spora szczypta soli

Soki mieszamy ze startym imbirem oraz skórką i sokiem z limonki. Dodajemy miód, sól oraz chilli. W tak powstałej zalewie marynujemy krewetki przez ok. 2 godziny.

Melona kroimy w kostkę, wielkością odpowiadającą krewetkom. Na namoczone w wodzie patyczki nabijamy na zmianę krewetki oraz melona. Grillujemy na rozgrzanym grillu ok. 4 – 5 minut z każdej ze stron. W trakcie grillowania przy pomocy pędzelka smarujemy szaszłyki marynatą

2/3 marynaty w której marynowały się krewetki gotujemy ok. 20 – 30 minut, tak by się zredukowała i zgęstniała. Przed podaniem sos przecedzamy i podajemy razem z szaszłykami z krewetek.



KOMENTARZE