Grillowane kofty z morelami i tymiankowym dipem

Dlatego też dzisiaj nie może pojawić się inny przepis niż kofty. Ten w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny. Najlepiej będzie jeśli wypróbujecie oba i sami wybierzecie swojego faworyta!
Przepis na kofty z morelami
Składniki na kofty z morelami:
Kofty:
- 500 g mielonej jagnięciny
- 15 suszonych moreli bez pestek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Skórka z połowy cytryny
- 1-2 cm startego korzenia imbiru
- ¼ łyżeczki cynamon
- Garść świeżej natki pietruszki
- Garść świeżego oregano
- ¼ łyżeczki mielonego kminu
- Sól, pieprz
Dip
- 300 g jogurtu greckiego
- Pęczek świeżego tymianku (Food&Joy)
- Skórka z 1 cytryny
- Pół ząbka czosnku
Jak zrobić kofty z morelami?
Mięso mieszamy z drobno pokrojonymi morelami, cebulą, czosnkiem, startą skórką z cytryny oraz imbirem. Dodajemy przyprawy oraz grubo posiekane zioła. Solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, tak by powstała zwarta masa.
Mięsem oblepiamy specjalne szpadki lub drewniane patyczki, które wcześniej moczyliśmy w wodzie przez co najmniej godzinę. Masę należy mocno dociskać, aby nie spadała podczas pieczenia. Kofty grillujemy ok. 10 minut z każdej strony, w zależności od ich grubości.
W międzyczasie przygotowujemy dip mieszając posiekany tymianek, przeciśnięty czosnek, skórkę z jednej cytryny i jogurt grecki. Podajemy z gorącymi koftami.
Zobacz też inne przepisy na sałatki na grilla
Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini Szopska sałatka Ziemniaczana z groszkiem Tabbouleh Sałatka hawajska Sałatka z fasolką szparagową
Zobacz najnowsze przepisy
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki