Gofry z grilla

Potrzebujemy:
- 2 duże jajka
- 300 ml mleka
- 250 g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
ewentualnie:
- skórka starta z połówki cytryny
- szczypta gałki muszkatłowej
dodatki
- sos czekoladowy
- dżem
- owoce (pomarańcze,kiwi, truskawki, maliny itd.)
Masło roztapiamy w garnuszku i zostawiamy je do przestudzenia.
Jajka roztrzepujemy w dużej misce razem z mlekiem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól i cukier (ewentualnie także skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową). Dokładnie mieszamy, wlewamy przestudzone, roztopione masło. Ponownie mieszamy.
Masę odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smażymy niewielkie gofry na rozgrzanym, naoliwionym grillu, tak by z obu stron były rumiane.
Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.
KOMENTARZE