Cytrusowa brukselka
Co zrobić żeby brukselka nie była gorzka?
Sposobów mamy kilka, a zastosowanie ich wszystkich na raz powinno dać nam gwarancję sukcesu.
1. Brukselkę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i oczyszczamy ją z wierzchnich liści. Spód nacinamy na krzyż.
2. Podobno większość goryczki w brukselce zabija niska temperatura, dlatego też zbiera się ja po pierwszych przymrozkach. Żeby mieć w tej kwestii pewność wrzućcie ją do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
3. Brukselkę gotujcie w wodzie z dodatkiem łyżki soli oraz pół szklanki mleka, zawsze bez przykrycia.
Takie czarowanie brukselki powinno pomóc. A teraz do przepisu!
Potrzebujemy:
- 300 g brukselki
- skórkę z połówki pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3-4 goździki
- 2 łyżeczki masła
Z brukselkami postępujemy zgodnie z instrukcjami powyżej. Z tym wyjątkiem, że przed zamrożeniem przekrajamy je jeszcze na pół. Gotujemy około 8 minut w lekko osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie, tak by były al dente.
Nasiona kolendry podprażamy na suchej patelni. Razem z goździkami dokładnie rozgniatamy je w moździerzu. Skórkę z pomarańczy ścieramy na drobnych oczkach. Wyciskamy z niej także sok.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie brukselki. Układamy je płaską stroną do dołu. Podsmażamy ok. 5 minut, tak by brukselka się zrumieniła. Dodajemy przyprawy, skórkę z pomarańczy oraz sok. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka chwil, by część soku odparowała i stworzyła niezbyt gęsty sos.
Podajemy na gorąco.