Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki to nieodłączny element polskiego lata. Te pyszne drożdżówki wypełnione aromatycznym nadzieniem to prawdziwy rarytas, który zawsze kojarzy mi się się z dzieciństwem i beztroskimi wakacjami. Z pewnością macie podobne wspomnienia: mama lub babcia wyciąga z pieca porcję jagodzianek, a wy z niecierpliwością oczekujecie, aż ostygną na tyle, aby można było je zjeść. A w międzyczasie delektujecie się ich oszałamiającym zapachem i staracie się w możliwie niezauważony sposób podkraść jak najwięcej kruszonki.

Jak powinna wyglądać idealna jagodzianka?

Nie wiem jak wy, ale w przypadku jagodzianek jestem zdecydowaną maksymalistką. Co oznacza tyle, że powinny mieć dużo soczystego nadzienia i równie sporo kruszonki. Jedynie ciasta nie powinno być w nich zbyt dużo – zdecydowanie preferuję te, w których ciasto jest pysznym dodatkiem, a nie głównym punktem programu, który przyćmiewa nadzienie. Właśnie dlatego ciasto na drożdżówki rozciągam dosyć cienko i staram się upchać w nich jak najwięcej owoców. Jeśli jednak preferujesz nieco inną wersję, nic nie stoi na przeszkodzie, aby lekko zmodyfikować poniższy przepis na jagodzianki, zmieniając proporcje nadzienia i ciasta.

Jak zawijać jagodzianki?

Formowanie jagodzianek to kluczowy etap, który wpływa na ich ostateczny wygląd i smak. Niestety, jeśli nie masz dużej wprawy, ich odpowiednie zlepienie może przysporzyć sporo kłopotów. Jeśli nie chcesz, aby jagody rozsypały się po całej kuchni, wykorzystaj trik z miseczką. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na równe części i rozwałkuj. Następnie włóż placek do miseczki oprószonej delikatnie mąką. Dopiero wtedy zacznij wykładać farsz. Zwilż lekko brzegi ciasta, a następnie załóż na siebie jego brzegi i wstępnie je sklej. Dopiero wtedy wyjmij jagodziankę z miski i jeszcze raz popraw jej kształt.

Jak zawijać jagodzianki?

Czy jagodzianki można mrozić?

Tak, jagodzianki można mrozić, co jest świetnym rozwiązaniem, gdy chcemy cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Najlepiej zamrażać jagodzianki tuż po wystygnięciu, owijając każdą bułeczkę dokładnie folią spożywczą i umieszczając w pojemnikach lub specjalnych woreczkach do zamrażania. Kiedy nabierzesz na nie ochoty, wystarczy że po prostu rozmrozisz je w temperaturze pokojowej, lub wstawisz je na kilkanaście minut do niezbyt mocno rozgrzanego piekarnika. W ten sposób szybko odzyskają, swoją świeżość i miękkość.

jagodzianki
jagodzianki

Przepis na jagodzianki

Składniki na jagodzianki

Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 60 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 5 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • spora szczypta soli

Nadzienie na jagodzianki

  • ok. 700-800 g jagód
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Jak zrobić jagodzianki?

Przygotowanie ciasta

Rozpocznij od przygotowania ciasta. Do dużej misy przesiej mąkę. Dodaj do niej pozostałe suche składniki i z grubsza przemieszaj całość. W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego mleko i poczekaj aż całość lekko przestygnie. Następnie wlej mleko z masłem do mąki. Dodaj także jajko i jogurt.

Wyrabiaj całość przez 10 minut przy użyciu specjalnego haka do ciasta drożdżowego. Po tym czasie powinno być sprężyste i elastyczne. Przykryj misę wilgotną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 do 3 godzin. W tym czasie ciasto na jagodzianki powinno podwoić swoją objętość.

Formowanie

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj na dosyć cienki placek.

Szybko przygotuj nadzienie do drożdżówek. Jagody wymieszaj z cukrem i mąką kukurydzianą, tak aby były nią dokładnie obtoczone. Postaraj się robić to możliwie jak najdelikatniej, tak żeby nie rozgnieść owoców.

Rozpocznij zawijanie jagodzianek. Możesz robić to w dłoni, ale moim zdaniem najwygodniej zrobić to pomagając sobie miseczką. Do małej miseczki oprószonej mąką włóż placek z ciasta drożdżowego. Przełóż do niego kilka łyżek nadzienia. Zwilż delikatnie wodą brzegi ciasta, a następnie załóż na siebie brzegi ciasta i sklej je wstępnie ze sobą tak jak na powyższych fotografiach. Wyjmij drożdżówkę z miseczki i jeszcze dokładniej zlep brzegi. Przełóż drożdżówkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórz tę czynność z pozostałymi kawałkami ciasta.

Gotowe jagodzianki przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Kruszonka

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W robocie kuchennym lub malakserze zmiksuj szybko wszystkie składniki potrzebne do jej zrobienia. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku i powinna łatwo zbijać się w większe grudki.

Pieczenie

Po wyrośnięciu bułeczek posmaruj je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Na każdą z jagodzianek wysyp sporą ilość kruszonki. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni, do momentu zrumienienia ciasta i kruszonki. W razie potrzeby możesz nieco wydłużyć czas pieczenia.

Zobacz też inne przepisy na ciasta

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE