Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Moi drodzy, oto sernik idealny – doskonale kremowy, pięknie wyrastający, puszysty i o wyrazistym smaku. W moim domu jest on obowiązkową pozycją na wielkanocnym i bożonarodzeniowym stole, jednak sernik cytrynowy z poniższego przepisu warto robić nie tylko od święta. W końcu każda okazja jest dobra, aby rozpieścić się kawałkiem obłędnie smacznego ciasta.

Jak piec sernik cytrynowy?

Sernik to kapryśne ciasto, dlatego warto poświęcić nieco uwagi na to w jaki sposób się go piecze. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka drobiazgów, a z pewnością wyjdzie idealny.

Warto pamiętać, że sernik wyrasta w czasie pieczenia, dlatego tortownica, w której będzie się piec powinna mieć odpowiednio wysokie ranty. Możesz je nieco podwyższyć, tworząc dodatkowy brzeg z papieru do pieczenia.

Dodatkowo zadbaj o to, aby masa była równomiernie rozłożona, a blaszka nie przekrzywiła się w piecu. Sernik cytrynowy wkładaj do już nagrzanego piekarnika i postaraj się, aby temperatura nie była zbyt wysoka, ponieważ ciasto spiecze się z zewnątrz, ale pozostanie surowe w środku.

Możesz też wstawić do piekarnika małe naczynie żaroodporne z wodą. Para wodna uwolniona w czasie pieczenia sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze.

Co zrobić żeby sernik cytrynowy nie opadał?

Każdy sernik wyrasta w czasie pieczenia i naturalnym jest, że opada. Można nieco ograniczyć ten proces, tak aby wystudzone ciasto wciąż było równe i puszyste.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na proces studzenia. Sernik cytrynowy nie może być natychmiast wyciągnięty z piekarnika – lepiej żeby wystygł razem z nim. Najlepiej będzie tylko delikatnie uchylić drzwiczki, wkładając w nie np. drewnianą łyżkę.

Co zrobić, żeby sernik nie pękał?

Sernik cytrynowy pęka z dwóch powodów. Po pierwsze wyrasta zbyt szybko, a po drugie w pewnym momencie wychodzi poza obręb foremki i brakuje mu czegoś, co trzymałoby go w ryzach.

Pierwszy z problemów rozwiążesz kontrolując temperaturę w piekarniku i równomiernie rozprowadzając masę w blaszce. Drugi problem rozwiążesz wybierając blaszkę o odpowiednio wysokich rantach.

Pamiętaj również, że pęknięty sernik nie jest niczym złym. Będzie smakować równie dobrze co ten, który równo wyrósł. Co więcej, bez problemu zamaskujesz to grubszą warstwą polewy czekolady lub cukru pudru.

Jaki ser najlepiej nada się na sernik cytrynowy?

Wybór odpowiedniego sera na sernik to podstawa. W końcu od jego smaku i jakości zależy to, jak będzie smakować ciasto. Przede wszystkim zapoznaj się ze składem produktu, który chcesz kupić. Powinien być możliwie jak najkrótszy, bez zbędnych dodatków i zagęstników.

Pamiętaj, że ser powinien być tłusty i gęsty. Oczywiście, możesz go samodzielnie zmielić, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić gotowy twaróg sernikowy np. taki w wiaderku. Osobiście bardzo polecam ten ser – ciasto zawsze wychodzi na nim doskonałe.

Czy sernik cytrynowy można zamrozić?

Mam doskonałą wiadomość dla wszystkich fanów serników – to ciasto doskonale znosi mrożenie. Jeśli zostanie wam kilka kawałków, włóżcie je do zamrażalnika, aby czekały na swoją kolej. Najlepszym rozwiązaniem będzie ich wcześniejsze poporcjowanie, tak aby w razie potrzeby można było sięgnąć po dokładnie taką ilość jaka jest akutalnie potrzebna.

Sernik cytrynowy najlepiej będzie wstępnie zamrozić na tacce, a dopiero później przełożyć do pudełka lub woreczka. Aby rozmrozić ciasto, pozostaw je w temperaturze pokojowej lub wstaw je na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

sernik cytrynowy
sernik cytrynowy

Przepis na sernik cytrynowy

Składniki na sernik cytrynowy

Na tortownicę o średnicy 22 cm

  • 1 kg twarogu na sernik – polecam >>ten<<
  • 125 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 6 cytryn
  • 200 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki 36%

Jak zrobić sernik cytrynowy?

Miękkie masło pokrój w kostkę i przełóż do miksera. Dodaj do niego cukier, a następnie miksuj około 5 minut do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaj do miksera jajka i miksuj kolejnych pięć minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nabrały jasnego koloru.

Cytryny sparz wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj z nich skórkę, uważając aby nie zetrzeć białej części, ponieważ wówczas sernik może być gorzki.

Do masy maślano-jajecznej dodaj ser, mąkę, skórkę z cytryny oraz sok wyciśnięty z jednej z nich. Szybko zmiksuj całość do połączenia składników. 

Przelej masę serową do tortownicy. Aby mieć pewność, że sernik nie przywrze, wysmaruj ją wcześniej niedużą ilością masła i oprósz bułką tartą.

Sernik cytrynowy włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i poczekaj aż ciasto całkowicie wystygnie. Po tym czasie możesz wyjąc sernik z foremki.

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie dokładnie wymieszaj ją ze śmietaną. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch sernika. Udekoruj dodatkową porcją skórki z cytryny.

Zobacz też inne przepisy na ciasta

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE