Kostka pomarańczowa

Kostka pomarańczowa

Czekolada i pomarańcze to jedno z moich ulubionych, słodkich połączeń. Tworzą naprawdę zgrany duet, dlatego bardzo chętnie do niego powracam. Jeśli do tej pory go nie testowaliście, powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości, bo nie wiecie co was omija.

Kostka pomarańczowa ma spód przypominający nieco brownie, a orzeźwiające nadzienie pomarańczowe nadzienie świetnie równoważy całość. W stu procentach zadowoli każdego łasucha.

Do przygotowania tego ciasta nie będziecie potrzebować wielu składników, dlatego zadbajcie o to, aby były możliwie jak najlepszej jakości. Masło powinno być prawdziwym masłem i zawierać minimum 82% tłuszczu. Czekolada i kakao też powinny być dobrej jakości. To drobne detale, które decydują o tym, czy zaserwujecie swoim bliskim dobre czy tylko przeciętne ciasto. Dlatego właśnie warto jest zadbać o tak pozornie drobne szczegóły.

Ciasto kostka pomarańczowa – przepis

Składniki na ciasto kostka pomarańczowa:

Na kwadratową foremkę 20 x 20 cm

Spód czekoladowy:

  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 90 g cukru pudru

Masa pomarańczowa:

  • 200 ml soku pomarańczowego
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 125 ml wody
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 200 g konfitury pomarańczowej
  • 1 łyżka żelatyny

Polewa:

  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 90 g gorzkiej czekolady

Dekoracja:

  • złote i srebrne cukrowe drażetki

Jak zrobić ciasto kostka pomarańczowa?

Spód czekoladowy:

Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera, dodaj jajko, a po połączeniu się składników, dodaj przesianą przez sitko mąkę, kakao i szczyptę soli. Wymieszaj całość do momentu uzyskania jednolitej masy.

Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 25 minut. Po upieczeniu, odstaw je w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

Masa pomarańczowa:

Namocz żelatynę w niewielkiej ilości wody (tylko tyle, aby ją przykryło). Odstaw na bok.

W garnuszku wymieszaj ze sobą wodę, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową oraz mąkę kukurydzianą. Podgrzewaj i mieszaj energicznie przy pomocy ubijaczki do momentu aż całość zagotuje się i mocno zgęstnieje. Dodaj także konfiturę pomarańczową i masło.

Żelatynę zalej niedużą ilością wrzątku lub podgrzej w mikrofalówce – ważne, aby się rozpuściła. Również ją do masy pomarańczowej. Następnie całość dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce, aby ostygła.

Polewa czekoladowa:

Gorzką czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do niej miód, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej (w szklanej lub metalowej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij ją znad garnka i dodaj do niej śmietanę. Dokładnie wymieszaj, do momentu uzyskania gładkiej polewy.

Złożenie ciasta:

Na spód czekoladowy wylej tężejącą masę pomarańczową. Następnie dokładnie wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę lub dwie. Kiedy masa stężeje z wierzchu, wylej na nią polewę czekoladową. Całość posyp także cukrowymi drażetkami. Ciasto schładzaj w lodówce przynajmniej przez noc. Ciasto podawaj pokrojone w średniej wielkości kostkę.

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE