Krem z pieczonych buraków

Potrzebujemy:
- 500 g buraków
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 cebulę
- sok z połówki cytryny
- łyżeczka chrzanu
- łyżkę cukru
- pół opakowania fety
- kilka łyżek bazyliowego pesto
- sól, pieprz
Buraki dokładnie myjemy, następnie każdego z nich zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 220 stopniach przez ok.30 – 40 minut. Po tym czasie buraki powinny być miękkie i dać się bez problemu obrać.
W garnku podsmażamy cebulę oraz czosnek, następnie zalewamy je bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy buraki pokrojone w kostkę, następnie (aby zachowała swój cudny kolor)cukier i sok z cytryny, a dla smaku chrzan, sól oraz pieprz. Warto na tym etapie spróbować zupy. Może okazać się, że będzie zbyt słodka, gdyż pieczenie wydobywa z buraków ich naturalną słodycz. Warto wtedy dodać więcej soku z cytryny, a nawet octu.
Zupę blendujemy na gładki, niezbyt gęsty krem. Możemy dodać też więcej bulionu. Każdy z talerzy ozdabiamy porządną porcją bazyliowego pesto oraz fety.