Krem z pieczonych buraków

Krem z pieczonych buraków

Potrzebujemy:

  • 500 g buraków
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebulę
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżkę cukru
  • pół opakowania fety
  • kilka łyżek bazyliowego pesto
  • sól, pieprz

Buraki dokładnie myjemy, następnie każdego z nich zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 220 stopniach przez ok.30 – 40 minut. Po tym czasie buraki powinny być miękkie i dać się bez problemu obrać.

W garnku podsmażamy cebulę oraz czosnek, następnie zalewamy je bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy buraki pokrojone w kostkę, następnie (aby zachowała swój cudny kolor)cukier i sok z cytryny, a dla smaku chrzan, sól oraz pieprz. Warto na tym etapie spróbować zupy. Może okazać się, że będzie zbyt słodka, gdyż pieczenie wydobywa z buraków ich naturalną słodycz. Warto wtedy dodać więcej soku z cytryny, a nawet octu.

Zupę blendujemy na gładki, niezbyt gęsty krem. Możemy dodać też więcej bulionu. Każdy z talerzy ozdabiamy porządną porcją bazyliowego pesto oraz fety.



KOMENTARZE