Lekka sałatka z grillowaną gruszką

Dlatego też na kulinarną relację ze Skandynawii będzie trzeba chwilkę poczekać, ale zapewniam Was, że warto chociażby dla kilku wspomnień z oszałamiającej restauracji Maaemo, gdzie kilka razy zostałam kulinarnie rozdziewiczona, a jeszcze więcej razy absolutnie oszołomiona tym co tamtejsi kucharze potrafili wyczarować na talerzu.
Dziś mam dla Was przepis w zupełnie nienorweskim klimacie. Mam nadzieję, że uda Wam się go wypróbować podczas nadchodzącej majówki. Jest tego naprawdę warty. Słodka gruszka idealnie komponuje się z chrupiącymi migdałami, a słony ser i kwaskowaty granat idealnie uzupełniają jej smak. Zakochacie się w tej kompozycji.
Potrzebujemy (na 4 porcje):
- 4 gruszki
- Sok z ½ cytryny
- Mix sałat
- Rukola
- 150 g sera gorgonzola
- Garść migdałów w płatkach
- Łyżka miodu lipowego
- 1 owoc granatu
- Łyżka octu z czerwonego wina
- Łyżeczka musztardy sarepskiej
- Szalotka
- Pieprz
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Gruszki przekrajamy na ćwiartki i grillujemy z każdej ze stron ok. 3-4 minuty. Na suchej patelni prażymy migdały, by nabrały złotego koloru. Przygotowujemy dressing dokładnie mieszając miód, ocet, sok z cytryny, drobno posiekaną szalotkę, olej oraz musztardę
Sałatę mieszamy z pokruszoną gorgonzolą. Posypujemy ją pestkami granatu oraz uprażonymi migdałami. Na każdą porcję wykładamy grillowane gruszki. Tuż przed podaniem solimy, pieprzymy i skrapiamy dressingiem.