Grillowana polenta z lekką sałatką
Potrzebujemy:
- 200 g kaszki kukurydzianej na polentę
- 100 g parmezanu
- 750 ml wody
- 25 g masła
- Mix sałat light
- 100 g wędzonego łososia
- Pomidorki koktajlowe
- 50 g czarnych oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Łyżka miodu lipowego
- Łyżka musztardy ostrej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Następnie energicznie mieszając stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy około minuty nie przerywając mieszania. Zdejmujemy garnek z ognia. Do kaszki dodajemy drobno starty parmezan oraz masło. Dokładnie mieszamy, a masę przelewamy do prostokątnego naczynia wysmarowanego oliwą. Wygładzamy powierzchnię kaszki i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
Zastygniętą polentę wyjmujemy z naczynia i kroimy w dowolny kształt (kwadraty, prostokąty, trójkąty..) Smarujemy je oliwą i grillujemy ok 10 minut z każdej ze stron.
W międzyczasie sałatę mieszamy z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami pokrojonymi w plasterki oraz wędzonym łososiem podartym na mniejsze kawałki. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem przygotowanym z miodu, octu balsamicznego, musztardy oraz oliwy.