Grillowana polenta z lekką sałatką

Grillowana polenta z lekką sałatką

Potrzebujemy:

  • 200 g kaszki kukurydzianej na polentę
  • 100 g parmezanu
  • 750 ml wody
  • 25 g masła
  • Mix sałat light
  • 100 g wędzonego łososia
  • Pomidorki koktajlowe
  • 50 g czarnych oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Łyżka miodu lipowego
  • Łyżka musztardy ostrej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia  wodę. Następnie energicznie mieszając stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy około minuty nie przerywając mieszania. Zdejmujemy garnek z ognia. Do kaszki dodajemy drobno starty parmezan oraz masło. Dokładnie mieszamy, a masę przelewamy do prostokątnego naczynia wysmarowanego oliwą. Wygładzamy powierzchnię kaszki i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

Zastygniętą polentę wyjmujemy z naczynia i kroimy w dowolny kształt (kwadraty, prostokąty, trójkąty..) Smarujemy je oliwą i grillujemy ok 10 minut z każdej ze stron.

W międzyczasie sałatę mieszamy z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami pokrojonymi w plasterki oraz wędzonym łososiem podartym na mniejsze kawałki. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem przygotowanym z miodu, octu balsamicznego, musztardy oraz oliwy.



KOMENTARZE