Najlepsze tosty francuskie na słodko

Najlepsze tosty francuskie na słodko

Lubię mieć wolne poranki, takie kiedy mogę spokojnie porozmyślać roztrzepując jajka. Nie muszę się wtedy śpieszyć i nie przypalam tostów, a przysięgam Wam, że zmarnowanie takiego dobrodziejstwa doprawdy jest grzechem.

Potrzebujemy

  • kilka kromek ulubionego pieczywa (może być już troszkę starsze)
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka miodu
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • skórka starta z połówki cytryny lub niewielkiej pomarańczy
  • masło do smażenia

Wszystkie składniki z powyższej listy (poza chlebem i masłem) umieszczamy w misce i dokładnie roztrzepujemy, tak by uzyskać gładką masę.

Następnie każdej kromce fundujemy niezbyt długą kąpiel w jajkach, a właściwie dokładnie ją w nich obtaczamy.

Chleb przekładamy na patelnię z roztopionym masłem i smażymy aż będzie rumiany z obu stron.

Tosty już są w zasadzie gotowe. Najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem lub podane z dżemem



KOMENTARZE